DE CE SUA SI EUROPENII CAUTA ZAZANIE IN UCRAINA SI IN CRIMEEA?


Митинг у здания Верховного совета Крыма

 

Ca urmare a războiului civil din Siria declanşat cu permisiunea Occidentului au murit peste 11 mii de copii, iar peste un milion trăiesc în taberele de refugiaţi, în ţară domneşte haosul, economia şi infrastructura au fost distruse.

De ce Occidentul nu îndreaptă conştiinţa sa umanitară spre această catastrofă cu adevărat îngrozitoare a zilelor noastre?

Sondajele de opinie, declaraţiile experţilor şi ale politicienilor sunt îndreptate doar împotriva Rusiei ca „agresor” împotriva „independenţei ucrainene”. La fel de puţin, jurnaliştii occidentali iau în considerare paralela evidentă Kosovo-Crimeea. Însă, istoria pune singură totul la loc. Duminică începe referendumul de la Veneto (regiune administrativă din Italia, în care intră 7 provincii, inclusiv Veneţia, Verona şi Padova). Separarea de Italia este susţinută de aproximativ 65% din populaţia regiunii. Şi opinia publică a început să se gândească: oare nu este înşelată de politicienii duplicitari?

Experţii relevă că europenii nu sunt la fel de agresivi ca politicienii. Potrivit celor mai recente sondaje, nici sancţiunile economice împotriva Rusiei şi cu atât mai mult o intervenţie militară de partea Ucrainei nu sunt susţinute de un număr semnificativ de europeni. Însă nu trebuie să avem iluzii în privinţa prudenţei Occidentului, consideră politologul Boris Şmeliov. Deoarece ţelul final al aventurii ucrainene este acela de a alunga Rusia din zona Mării Negre, păstrând Crimeea în componenţa Ucrainei. Prin urmare este refuzat şi dreptul poporului din Crimeea la autodeterminare, spre deosebire de kosovari.

„Criza ucraineană a demonstrat că Occidentul examinează Rusia ca pe un adversar geopolitic, faţă de care trebuie promovată o politică de reţinere. Europa nu are nevoie de o Rusie puternică, încrezătoare în forţele sale. Occidentul înţelege foarte bine că unirea Rusiei cu Ucraina în forma unei uniuni politico-militare şi economice ar creşte brusc poziţiile Rusiei, ar perturba toate planurile şi toată politica, promovată în anii precedenţi”.

Fiecare popor are dreptul să trăiască sub guvernul pe care îl doreşte. Aceasta înseamnă democraţie. Poporul din Crimeea are dreptul să-şi spună părerea. Mai ales că există precedentul kosovar, reaminteşte expertul Aleksei Kuzneţov.

„Kosovarii, cu majoritate de voturi s-au exprimat în favoarea separării de Serbia şi UE a susţinut foarte repede această decizie, în pofida argumentelor convingătoare ale altor părţi”.

Între timp, în UE se observă tendinţe centrifuge. După Scoţia şi Catalonia, a decis să se separe şi regiunea italiană Veneto. Iar referendumul în această problemă va avea loc duminica aceasta. Potrivit lui Boris Şmeliov, în interiorul Europei au loc schimbări serioase.

„Ceea ce vedem în Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie, demonstrează că statul naţional, care a existat în această zonă timp de câtva sute de ani, începe să se dezintegreze. Este vorba despre aşa numita Europă a regiunilor, când există un fel de asociaţie generală a statelor sub forma UE, un fel de uniune economică şi politică, iar în cadrul ei statele încep să se dezintegreze, se unesc unele cu altele pentru a desfăşura o activitate economică. Din acest punct de vedere este foarte ciudat că acceptând referendumul din Catalonia sau Scoţia, el este refuzat poporului din Crimeea. Aceasta este o manifestare a standardelor duble”.

În curând UE se va confrunta cu multe probleme. Ele sunt destul de multe şi în prezent. De aceea amplificarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, oricât de mult este dorită distrugerea legăturilor istorice dintre cele două popoare, pare a fi destul de puţin actuală.

Un comentariu

  1. Asta este decand lumea>>>>”Puterea primeaza dreptul”


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s