GRECIA APROAPE DE IESIREA DIN ZONA EURO. CE VOR FACE ELITELE, VOR TINE CU DINTII DE UNIUNE INJECTAND „HARTII” TIPARITE FARA VALOARE DISTRUGANDU-NE SI PE NOI, SAU O VOR LASA DIN GHEARE PENTRU A SE AUTOREVOGORA SINGURA?


GRECII AU INTRAT IN PANICA SI RETRAG PESTE 800 MILIOANE DE EURO PE ZI

 

 

Tensiunile politice şi economice i-au făcut pe greci să dea năvală în mai multe bănci şi, într-o singură zi, au retras din conturi peste 700 milioane de euro din conturi, relatează Wall Street Journal.

Preşedintele elen Karolos Papoulias le-a spus liderilor politici că grecii au retras peste 800 de milioane euro prin închiderea depozitelor. Un oficial al băncii centrale a confirmat cifrele anunţate de şeful statului.

„Băncile sunt foarte slabe acum”, a declarat Papoulias, care a citat o conversaţie avută cu guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos.

„Mi-a spus că nu există panică, dar există o teamă puternică, care se poate transforma în panică. Retragerile şi ieşirile până la ora 16:00, când am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se aşteaptă la ieşiri totale de circa 800 de milioane de euro”, a mai spus preşedintele.

Retragerile de luni au depăşit cu mult ritmul în care grecii au scos bani din bănci de la începutul crizei datoriilor în 2009, mai notează Wall Street Journal.

În ultimii doi ani, ieşirile s-au situat de obicei la 2-3 miliarde de euro lunar, însă în ianuarie au depăşit 5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date ale băncii centrale, depozitele totale ale companiilor şi populaţiei în Grecia se ridicau la 165,36 miliarde de euro la finele lunii martie. La finele lui 2009, aceste depozite totalizau 245 miliiarde de euro.

Liderii politici din UE şi Banca Centrală Europeană au avertizat că vor opri ajutorul financiar extern, de care Grecia are nevoie disperată, dacă viitorul guvern nu va respecta angajamentele privind austeritatea.

În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Românească, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank sub brand propriu.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • wordpress
visitor
 • mai 2012
  L M M J V S D
  « apr.   iun. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031