BELGIA ÎN CRIZĂ Guvernul cere populaţiei să sprijine financiar ţara .


Criza politică prelungită la nesfârşit în Belgia agravează problemele financiare ale ţării, care are mare nevoie de finanţare.

Premierul interimar belgian i-a îndemnat ieri pe cetăţeni să finanţeze datoria ţării cumpărând obligaţiuni emise de guvern, notează AFP. Neobişnuitul apel a venit într-un moment dificil pentru Belgia, care se confruntă cu creşterea costurilor de creditare, pe fondul crizei politice care a lăsat ţara fără guvern timp de 530 de zile.

„Ţinând cont de dificultăţile întâmpinate pe pieţele financiare, vrem să apelăm la economiile belgienilor pentru finanţarea datoriei”, a declarat Yves Leterme.

„Avem nevoie de aproximativ două miliarde de euro, dar dacă putem aduna 200 de milioane de la belgieni povara datoriei s-ar reduce”, a spus Leterme, premier interimar încă din 2010.

Costurile de finanţare ale Belgiei au crescut simţitor în ultima vreme, iar Comisia Europeană a avertizat autorităţile că trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% până în 2012, în caz contrar riscând o penalizare.

Belgia are o datorie publică de 100% din PIB şi o criză politică care durează de 530 de zile. Luni, liderul socialist francofon Elio Di Rupo, însărcinat cu formarea noului guvern,  a anunţat că doreşte să demisioneze, din cauza neînţelegerilor între partidele politice pe tema bugetului.

Regele Albert al II-lea i-a solicitat între timp să îşi reconsidere decizia.

Ţara a fost serios afectată de falimentul băncii Dexia din luna octombrie. Banca are nevoie de 90 de miliarde de euro în garanţii, iar Belgia va acoperi 60% din această sumă, în vreme ce Franţa şi Luxemburg vor fi responsabile pentru restul.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s