Rusia ameninţă că îşi va amplasa rachetele la graniţa cu UE


Rusia răspunde, de la cel mai înalt nivel, scutului american antirachetă ce va fi amplasat în Europa şi inclusiv în România

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a ameninţat azi că Moscova îşi va desfăşura rachetele strategice la graniţa cu UE pentru a răspunde scutului american antirachetă ce va fi amplasat în Europa.

Medvedev a subliniat că discuţiile cu partenerii din SUA şi NATO pe tema scutului american antirachetă, ale cărui elemente vor fi găzduite şi de România, nu au adus deocamdată un acord.

Preşedintele rus, notează AFP, a ameninţat că rachetele cu rază lungă de acţiune vor fi echipate cu focoase capabile să distrugă instalaţiile antirachetă din Europa.”Una dintre măsuri va fi desfăşurarea unei baterii de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad”, a anunţat Medvedev. Kaliningrad este o enclavă rusească, situată la Marea Baltică, între Polonia şi Lituania.

Medvedev a mai spus că Moscova s-ar putea retrage din noul tratat START, semnat anul trecut, care prevede reducerea numărului de focoase nucleare deţinute de Rusia şi SUA.

Acordul dintre SUA şi România pe tema scutului antirachetă prevede că ţara noastră va găzdui, la baza militară de la Deveselu, din judeţul Olt, 24 de interceptori SM-3. Atât SUA cât şi România au subliniat că scutul antirachetă are un rol strict defensiv şi că vizează ameninţări din partea unor ţări precum Iranul, şi nicidecum Rusia.

Nu este prima oară când Rusia ameninţă cu amplasarea de rachete la porţile Europei, în enclava Kaliningrad. Un avertisment similar a fost formulat în 2008, în semn de răspuns la precedentul proiect al scutului antirachetă, cel al preşedintelui George W. Bush, care presupunea amplasarea de elemente în Cehia şi Polonia.

După anularea proiectului respectiv, Moscova a anunţat că a renunţat la intenţia sa de a amplasa rachete în Kaliningrad.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s