NU DATI CURS LA RECENSAMANT.


NU DATI CURS LA RECENSAMANT, MOTIVUL?

ASTEPTAM CA  AUTORITATEA NATIONALA DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRARII DATELOR CU CARACTER PERSONAL, SA ISI REIA ACTIVITATEA PENTRU A PUTEA DEPUNE O  RECLAMATIE .

 

 

Iată de ce nu trebuie să răspundem deloc la un recensământ care cere obligatoriu CNP-ul .

Simpla solicitare a CNP-ului la recensământul din 2011 putea fi tratată simplu, cu refuz. Însă ghemul de minciuni, prostii și ilegalități din jurul întregii povești sugerează că e mai bine să nu le spunem recenzorilor nimic. CNP este destul de ușor de reconstituit ulterior și reatașat la informațiile furnizate. Nu e clar la ce vor folosi informațiile – presupusa fraudare a alegerilor e doar una dintre sutele de posibilități – dar e limpede că eforturile sunt prea mari pentru un scop aparent trivial. Culmea absurdului a fost atinsă când “Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal” a anunțat că își suspendă activitatea de relații cu publicul exact pe perioada recensământului, “deoarece se efectueaza mutarea la noul sediu alocat”.

Cum să închizi instituția când se întâmplă cea mai amplă colectare de date personale de la înființare până acum? Fie securiștii de acolo ar trebui dați afară până la ultimul pentru incompetență totală, fie e o încercare penibilă de-a opri efectele legii care le dă cetățenilor dreptul de-a cere eliminarea CNP.

În oricare situație, nici unul dintre argumentele pentru colectare nu ține apa:

1. “Prin lege, informațiile sunt confidențiale și vor fi folosite doar în scopuri statistice” (Sloganul recensământului)

Cât timp formularea “prin derogare de la legea X” este uzuală în ordonanțele guvernului iar serviciile de informații interne funcționează după proceduri secrete și clandestine, afirmația este egală cu zero.

2. “CNP este necesar pentru a stabili data și locul nașterii” (Vergil Voineagu, președinte INS)

Datele sunt deja cerute separat, iar anul nașterii ar trebui să fie suficient pentru scopuri statistice.

3. “În registrele oficiale, numărul CNP-urilor active este mai mare decât populaţia efectivă a României. Aşa se face că la vot apar pe liste şi persoane decedate în urmă cu 15 ani, care nu au fost şterse de la Evidenţa Populaţiei. Este singura ocazie de a pune ordine în aceste registre” (Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la INS).

Declarația asta este în mod fățiș contrară celei cum că datele vor fi folosite în scopuri exclusiv statistice. Iar scopul tot nu va putea fi atins, pentru că lipsa unui CNP nu spune dacă persoana a murit acum 15 ani sau n-a fost găsită.

4. “Doar așa se pot evita înregistrările duble” (cei doi de mai sus, în diverse contexte)

Șansele ca o persoană să fie înregistrată de două ori sunt muuuuuuuuuult mai mici decât șansele ca altele să refuze cu totul din cauza cererii CNP.

5. “Scopul RPL este acela de a se obţine informaţii despre numărul populaţiei, distribuţia sa teritorială şi structura demo-socio-economică a acesteia, elemente absolut necesare în sistemul statistic al ORICĂRUI STAT” (o compunere penibilă publicată de INS)

Statul are suficiente metode de-a colecta informațiile. Dacă totuși a fost atât de incompetent să nu le folosească și a ajuns tot la mila cetățenilor, ar fi util ca măcar să nu-i sperie cu cereri năstrușnice.

6. “Este păcat de banii plătiți tot de noi” (contribuabil frustrat)

Dimpotrivă, dacă un demers major al birocraților eșuează, arătându-le că e cazul să arate mai mult bun simț și să respecte contribuabilii, abia atunci sunt niște bani cheltuiți cu folos

7. “Se mai cere CNP și în țările X și Y” (maimuțele de serviciu)

Atunci INS să facă recensământ acolo. În majoritatea nu se cere, și chiar dacă s-ar cere ăsta nu-i un motiv să facem la fel.

8. “CNP-ul este extrem de usor de aflat” (DC++ kids)

Da, dar nu însoțit de un dosar cu informații personale.

9. “Informațiile există deja pe la diverse instituții” (resemnații)

Foarte bine, să le ia de acolo dacă sunt în stare.

2 comentarii

 1. salut. sunt printre cei care nu au raspuns recenzorului la usa, te rog sa ne spui ce avem de facut cand vor incepe sa ne amendeze? daca o vor face! sa fii binecuvantat

  • @CATALIN,

   Asa sumar, amenzile date pot fi contestate cu succes in instanta…dar stiti de ce? pentru ca datele inscrise in formularele de pe recensamant pot fi utilizate NUMAI in scop STATISTIC…asta scrie pe formulare si se prevede acest lucru tot in HG 1502/2009, modificata prin HG 922/2011 iar conform art 36, alin 7, legea 226/2009, datele statistice oficiale confidentiale (exact cum sunt cele de la recensamant) nu pot fi utilizate ca probe in instanta, deci nu se pot da amenzi in baza lor!!! Deci despre ce amenzi vorbim??? ce dovada au ca am savarsit o contraventie??? niste date inscrise pe un formular, date care nu pot fi utilizate decat in scop statistic??? Amenda este o sanctiune nu un scop statistic deci inca o data, ce amenzi riscam???? NICIUNA, absolut NICIUNA…datele inscrise in formularele de la recensamant sunt doar pentru scopuri staitstice si pentru a se constata si sanctiona contraventii….

   In plus INS-ul nici nu are dreptul sa prelucreze date cu scopul de constata si sanctiona contraventii si nici nu are dreptul sa dezvalui date neanonimizate altor institutii, autoritati sau altor persoane, pentru ca la rubrica destinatarii din notificare nr 15 din 12 ianuarie 2007, data de ANSPDCP pentru INS, nu este bifta decat scopul statistic si cercetare stiintifica si la destinatari nu este bifat nimic…Plus ca nici seria actului de identitate sau pasaport nu o pot prelucra sau colecta…or fara aceasta serie nici o amenda nu este valabila…

   Sunt multe aspecte, chiar din legile care regelementeaza recensamantul care fac anulabile 100% sanctiunile…Nu e de ajuns ca o amenda sa fie prevazuta de un act normativ ca sa fie si legala sau sa aiba temei legal…

   Acest recensamant este dovada vie a incompetentei guvernului, care inca o data a demonstrat ca nu este in stare de absolut nimic…pai daca un recensamant nu este in stare sa organizeze cum trebuie cap-coada, ce pretentii sa avem sa ia masuri economice bune?????

   Nu am participat la cacealmaua asta de recensamant, abia astept amenda…o contest si castig sigur 100%…
   Si mai mult, conform art 45, lit d, legea 226/2009 modificata, utilizarea de catre perosnalul angajat in sistemul statistic national si de catre personalul atras temporar a datelor individuale ale persoanelor fizice , in alte scopuri decat cele statistice constiuie contraventie…ei, ce spuneti despre faptul ca toate sanctiunile date de INS se pot intoarce impotriva INS????? cei care sustin atata recensamantul asta de cacealma, ce argumente mai aveti ca amenzille au temei legal???? art 21 din HG 1502/2009, modificata prin hg 922/2011???? nu este de ajuns ….mai cautati argumente solide si neanulabile in justitie!!!!!! nu-i asa ca nu gasiti???????


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s