Cat costa benzina in statele din Uniunea Europeana! Vezi pe ce loc e Romania


Dupa cum arata in exclusivitate Econtext la inceputul acestei luni, petrolul s-a ieftinit in ultimele luni cu circa 30%, insa produsele realizate din acesta, benzina si motorina, nu dau deloc semne de ieftinire.

Cu alte cuvinte, chiar daca petrolul se ieftineste, carburantii din Romania nu urmeaza acelasi traseu. Desi ar trebui!

Vezi aici cu cat s-a ieftinit petrolul in ultimele luni

Mai mult, petrolistii au scumpit recent carburantii, iar motivatia a fost cel putin hilara: scumpim pentru ca cererea este mare! Ca si cum cererea mare ar adauga costuri suplimentare la nivelul producatorului, costuri care s-ar transmite consumatorului final.

Dimpotriva, o lectie economica banala spune ca in momentul in care cererea creste, profitul urca si el. Nu?

Totusi, pentru a mai tempera din amaraciunea pe care ne-o transmit preturile carburantilor, sa vedem acest fapt dintr-o alta perspectiva. Econtext va prezinta care este pretul benzinei in toate statele din Uniunea Europeana. Sortimentul luat in calcul este benzina fara plumb Euro 95. Datele au fost colectate la finele saptamanii trecute.

Putere de cumparare

Si trebuie spus: preturile carburantilor din Romania sunt printre cele mai mici din blocul comunitar. Bineinteles, o statistica privind preturile unor produse ar trebui sa aiba in vedere si nivelul de trai din tarile comparate. Cu alte cuvinte, ar trebui prezentate si veniturile, salariile din statele respective.

Econtext a realizat la finele lunii aprilie o astfel de analiza. Iar concluzia este mai mult decat dramatica: la acea data eram pe ultimele locuri in Uniunea Europeana dupa volumul de benzina pe care il puteam cumpara cu un salariu mediu. Situatia era asemanatoare si in privinta puterii de cumparare a salariului minim.

Vezi aici pe ce loc se situeaza Romania in UE dupa cati litri de benzina poti cumpara cu un salariu

Cea mai ieftina benzina

Dar sa revenim. Comparand strict pretul la benzina, observam ca Romania se afla in primele locuri: are printre cele mai mici preturi. La finele saptamanii trecute, litrul de benzina costa 1,27 de euro, ceea ce ne plaseaza pe locul cinci in blocul comunitar.

Cea mai ieftina benzina o gasim in statiile din Polonia si Cipru. Polonezii si cipriotii pot alimenta la tariful de 1,21 de euro/litru.

Cea mai scumpa benzina

In schimb, cea mai scumpa benzina se vinde in Grecia si Danemarca. In ambele tari, litrul de benzina costa 1,68 de euro. Cu aproape 40% peste cele mai ieftine preturi, din Polonia si Cipru!

 

Dar iata pretul benzinei in toate statele Uniunii Europene:

 

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s