Preşedintele sirian ameninţă că va ataca Israelul, în cazul unei intervenţii militare occidentale


Preşedintele sirian Bashar al-Assad a ameninţat că va ataca Israelul în cazul unei intervenţii militare occidentale în ţara sa, relatează agenţia iraniană Fars, citată de RIA Novosti, relatează NewsIn.

„Dacă împotriva Damascului sunt luate măsuri nesăbuite, nu avem nevoie de mai mult de şase ore pentru a transfera sute de rachete până la Înălţimile Golan ca să le lansăm asupra Tel Aviv-ului”, ar fi declarat Assad, ieri, la o întâlnire cu ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu.

Assad a spus, de asemenea, că va chema în ajutor mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

„Toate aceste evenimente se vor întâmpla în trei ore, dar în următoarele trei ore, Iranul va ataca navele de război americane din Golful Persic, iar interesele americane şi europene vor fi ţintite simultan”, a ameninţat Bashar al-Assad.

Peste 2.700 de oameni ar fi fost ucişi în Siria începând din martie, când s-au declanşat protestele împotriva regimului Assad.

Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamna Siria pentru reprimarea brutală a protestatarilor.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a motivat veto-ul ţării sale prin faptul că rezoluţia – redactată de Franţa împreună cu Marea Britanie, Germania şi Portugalia – se baza „pe o filosofie a confruntării”.

China şi Rusia şi-au exprimat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, într-o rezoluţie care condamna Siria pentru înăbuşirea sângeroasă a protestelor antiguvernamentale, relatează BBC.

Rezoluţia redactată de europeni a folosit un ton mai blând decât de obicei, în încercarea de a evita un astfel de gest, renunţând la o referire directă la sancţiuni ce ar putea fi impuse Damascului.

Dar Moscova şi Beijingul au afirmat că proiectul de rezoluţie nu conţine nicio referire la interzicerea unei eventuale intervenţii militare străine contra Siriei.

Statele Unite, înfuriate

Ambasadorul SUA la ONU a declarat că Washingtonul este „insultat” de acest vot. Susan Rice, care a ieşit din sală după vot, a spus că opziţia faţă de rezoluţie este „un şiretlic ieftin făcut de cei care mai degrabă ar vinde arme regimului sirian la putere, decât că stea alături de poporul sirian”. Rezultatul este o lovitură grea dată eforturilor europenilor şi americanilor în problema siriană, precizează sursa citată.

Nouă ţări au susţinut rezoluţia, din cele 15 statate membre ale Consiliul de Securitate, în timp ce patru s-au abţinut în timpul votului de aseară. Dar rezoluţia, care a fost redactată de Franţa, în cooperare cu Marea Britanie, Germania şi Portugalia, a fost învinsă, din cauza veto-ului exprimat de 2 din cele 5 ţări cu statut de membri permanenţi ai organizaţiei. Proiectul se referea la „anumite măsuri”, în loc de „sancţiuni” la adresa regimului sirian.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Churkin, spune că proiectul se bazează pe „filosofia confruntării”, iar ameninţarea privind un ultimatum cu sancţiuni contra autorităţilor siriene este „inacceptabilă”.

Aproape 3.000 de victime

Peste 2.700 de oameni au fost ucişi, în Siria, de la începutul protestelor, în luna martie, potrivit estimărilor ONU.

Guvernul sirian şi preşedintele Bashar al-Assad spun că ţara se află în plin proces de introducere a reformelor şi de negociere cu opoziţia, iar revoltele ar fi organizate de bande armate.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s