E DE RAU….


Nordul Londrei a fost devastat de proteste la sfârşitul săptămânii trceute. Un cititor ne-a trimis imagini.

Pozele sunt facute a doua zi dupa protestele din zona Tottenham, nordul Londrei (duminica, 7 august 2011, dimineata). Parti din strada sunt inchise, politia este omniprezenta si seara, la ora 7, inca se mai stinge focul. In toata zona sunt geamuri sparte la baruri si statii de autobuz.

A doua noapte de violenţe la Londra VIDEO

Primele violenţe au izbuncit în cartierul Enfield, situat la câţva km distanţă de Tottenham. Aproximativ 100 de adolescenţi au ieşit în stradă şi au spart mai mutle magazine.

Primele violenţe au izbuncit în cartierul Enfield, situat la câţva km distanţă de Tottenham. Aproximativ 100 de adolescenţi au ieşit în stradă şi au spart mai mutle magazine. Tinerii au pătruns în câteva supermarketuri, de unde au fugit cu aparate elctronice şi cu alcool.

A doua noapte de violenţe la Londra. După ce ieri, cartierul tottenham a fost cuprins de flăcări, aseară, mai multe zone ale metropolei au fost vandalizate.  Autorităţile au mobilizat un număr impresionant de poliţişti, ca să restaureze ordinea.

Primele violenţe au izbuncit în cartierul Enfield, situat la câţva km distanţă de Tottenham. Aproximativ 100 de adolescenţi au ieşit în stradă şi au spart mai mutle magazine. Tinerii au pătruns în câteva supermarketuri, de unde au fugit cu aparate elctronice şi cu alcool. Zeci de poliţişti au fost trimişi pe străzi, pentru a menţine situaţia sub control. Mulţimea i-a atacat însă cu pietre şi cu gunoaie.

Problemele s-au extins apoi în alte câteva cartiere şi suburbii ale capitalei britanice. Autorităţile au precizat totuşi, că manifestaţiile au fost mult mai restrânse şi mai puţin violente decât cele de sâmbătă seara din Tottenham.

Întregul scandal a început de la o operaţiune a poliţiei din Tottenham, în care un bărbat de 29 de ani, pe nume Mark Duggan, a fost împuşcat mortal. Revoltaţi, oamenii au ieşit în stradă şi au cerut explicaţii. Demonstraţia a început paşnic însă a degenerat ulterior în violenţe. Bilanţul provizoriu indică zeci de răniţi, peste 50 de arestări şi pagube materiale de 100 de milioane de lire sterline. Familia lui Mark Duggan a condamnat violenţele şi a făcut apel la calm.

O nouă criză? Bursele asiatice şi europene, în scădere. Preţul aurului creşte

 

Scăderea ratingului de ţară al SUA îşi face resimţite primele efecte. În Asia, bursele au deschis cu scăderi între 2%, indicii chinezi înregistrând deprecieri mai ample de aproape 4%. Şi bursele din Europa au deschis în scădere. Preţul petrolului a scăzut cu 3 dolari din cauza temerilor privind cererea de pe piaţa americană, iar aurul a atins un nou maxim istoric, de peste 1.714 dolari pe uncie, revenind apoi la 1.690 dolari.

 

Bursele asiatice erau luni la prânz în scădere, după ce agenţia Standard&Poor’s a redus ratingul Statelor Unitere, în condiţiile în care liderii principalelor puteri economice ale lumii s-au mobilizat pentru a preveni o criză la nivel mondial, potrivit AFP, citat de AGERPRES.

Marile burse asiatice au înregistrat scăderi cuprinse între 2% şi 4%, iar piaţa din Seul cobora la un moment dat chiar cu 7%. De asemenea, bursa de la Hong Kong era în scădere cu 4,04% iar cea de la Shanghai a pierdut peste 4%. Aurul a atins luni un nou maxim istoric , de peste 1.714 dolari pe uncie, revenind ulterior la circa 1.690 dolari pe uncie.

Dolarul se depreciază faţă de principalele valute de referinţă şi a atins un nou minim istoric faţă de francul elveţian, scrie MEDIAFAX. Investitorii sunt îngrijoraţi şi au continuat luni să caute adăpost pe active considerate sigure în perioade de criză, împingând francul elveţian şi aurul la noi maxime record faţă de dolar.

Tranzacţiile futures pe acţiunile din componenţa indicelui S&P 500 al bursei de la New York au indicat deprecieri de 2,8%, anunţând o nouă săptămână de pierderi importante pe Wall Street, iar analiştii anticipează scăderi de circa 2% pe bursele europene la deschidere.

Investitorii vând în ritm accelerat acţiuni şi mărfuri cu grad ridicat de risc şi se orientează către activele sigure, precum yenul japonez, francul şi aurul.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a atins luni un minim al zilei de 83,18 dolari pe baril şi se tranzacţiona, în jurul orei 9:42, la 83,53 dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului Brent a coborât la 105,79 dolari, cel mai redus nivel din 27 iunie, revenind ulterior la 106,36 dolari pe baril. Petrolul SUA a pierdut circa 8% din preţ de la începutul acestui an, după ce s-a apreciat în 2010 cu 15%.

 

Şi bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor’s (S&P) a redus ratingul SUA de la AAA la AA+. Cele mai afectate au fost acţiunile miniere, potrivit MEDIAFAX.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,3% până la ora 7:10 GMT (10:10 ora României), după ce a atins anterior cel mai redus nivel din mai 2010.  Indicele STOXX Europe 600 Basic Resources al marilor companii miniere a coborât cu 1,7% în debutul sesiunii.

 

Miniştrii de Finanţe din G7 s-au angajat că vor stabiliza pieţele internaţionale

Miniştrii de finanţe din grupul celor mai industrializate ţări din lume, G7, şi-au luat luni angajamentul de a stabiliza pieţele internaţionale, în urma problemelor pe care le întâmpină Statele Unite şi Europa, relatează agenţia de presă Kyodo.

Suntem decişi să luăm măsuri coordonate acolo unde este nevoie, să asigurăm lichiditatea şi să susţinem funcţionarea pieţelor financiare, stabilitatea financiară şi creşterea economică„, au declarat miniştrii de finanţe din G7 într-un comunicat comun ce a intervenit în urma conferinţei lor online.

Vom rămâne în contact strâns în următoarele săptămâni şi vom coopera adecvat, pregătiţi să luăm măsuri pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pe pieţele financiare„, se arată în comunicatul citat de NewsIn.

Şi Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

 

Criza datoriei externe afectează ţările europene, una după alta

După Grecia, Irlanda şi Portugalia, alte două state sunt acum ameninţate de faliment – Italia şi Spania, potrivit Realitatea TV. Liderii comunitari fac eforturi pentru a calma pieţele cuprinse de panică. Săptămâna trecută, Statele Unite s-au aflat la un pas de incapacitate de plată, iar ratingul de credit al ţării a fost redus, pentru prima dată în istorie. Statele cele mai expuse riscului de a rămâne fără bani sunt şi cele cu datoria externă cea mai mare.

Ţara cu cea mai mare datorie externă este de departe Statele Unite ale Americii. Washintonul datorează creditorilor străini peste 15.000 de miliarde de dolari.

Pe locul doi se situează Japonia, cu o datorie de 4.430 de miliarde. Iar pe poziţiile următoare se clasează Rusia şi Franţa – care au acumulat debite de 2.300 şi, respectiv, 2.200 de miliarde de dolari.

 

BCE va interveni activ pe piaţa obligaţiunilor

„BCE îşi va aplica activ programul” de cumpărare de obligaţiuni de pe piaţa secundară, a afirmat instituţia într-un comunicat. Potrivit NewsIn, în comunicat nu se precizează obligaţiunile cărei ţări intenţionează BCE să achiziţioneze, dar pieţele se aşteaptă la o intervenţie în cazul celor italiene şi spaniole.

 

Criza mondială îi urmăreşte şi pe români

Efectele contextului internaţional se fac simţite imediat şi în România, unde bursa coboară vertiginos, iar leul se prăbuşeşte în faţa valutelor, sugrumându-i pe românii cu credite la banci, potrivit Realitatea TV. Zilele aceastea pun în mod sigur sare pe rana românilor care s-au împrumutat la banci în franci elvetieni pentru a-şi cumpăra o locuinţă. În urmă cu 3-4 ani cumpărau cu 2 lei această monedă, acum cursul valutar a ajuns la aproape 4 lei pentru un franc. Adică francul a ajuns să coste aproape cât euro.

Mai rau e că francul elveţian prinde putere din slăbiciunea şi dezastrul de pe bursele internaţionale. Investitorii se refugiază în franc atunci când nu mai au încredere în euro sau dolar. Prin urmare, francul are toate şansele să se scumpeasca şi de aici mai departe, în ciuda efortului băncii elveţiei de a-l ţine pe loc. În doar o lună, rata pentru o mie de franci a crescut cu aproape 500 de lei faţă de luna trecută. Leul s-a depreciat şi faţă de euro sau dolar.

La Bursa de la Bucureşti, toţi indicii au scăzut cu peste 4 procente. Cele mai lovite sunt companiile din sectorul energetic în urma căderii preţului internaţional al petrolului. De altfel, nesfârşita criză economică a transformat cea mai profitabilă afacere a statului, vânzarea acţiunilor la Petrom, într-un dezastru. Nici jumatate din acţiunile pe care a vrut statul le sa vânda nu şi-au găsit cumpărători. Aşa că România a rămas, din nou, fără bani pentru plata datoriilor.

Specialiştii spun că astăzi ne aşteaptă alte deprecieri dacă bursele internaţionale nu se vor redresa.

 

Instituţiile internaţionale avertizează că lumea se îndreaptă spre o criză alimentară

Seceta afectează tot mai multe ţări care sunt obligate să îşi reducă drastic producţiile agricole. Spre exemplu, estimările arată că până în 2012, în Arabia Saudită nu va mai creşte grâu.

O criză economică mondială care se prelungeşte de mai mulţi ani, catastrofe naturale fără precedent, schimbări climatice drastice, care afectează relieful şi agricultura şi, nu în ultimul rând, conflicte armate. Acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă omenirea în ultima perioadă. Acum experţii avertizează că planeta ar putea fi lovită şi de o criză alimentară.

Turbulenţele de pe scena politică internaţională, războaiele şi dezastrele naturale par să se fi înmulţit în ultima perioadă. Asta a determinat instituţiile internaţionale să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolul foametei. Experţii au identificat mai multe semne care arată că ne îndreptăm spre o criză mondială a alimentelor.

Cel mai important dintre ele e creşterea constantă a preţului petrolului. Producerea hranei şi transportul ei depinde direct de costul ţiţeiului. Iar majorarea acestui cost, poate face mâncarea inaccesibilă pentru multe categorii de oameni. Războiul din Irak şi, mai recent, revoluţiile arabe, au făcut ca preţul petrolului să crească serios în ultimii ani. În plus, uraganele din Golful Mexic şi alte fenomene naturale contribuie şi ele la scumpire.

Seceta afectează tot mai multe ţări care sunt obligate să îşi reducă drastic producţiile agricole. Spre exemplu, estimările arată că până în 2012, în Arabia Saudită nu va mai creşte grâu.

O treime din terenurile fertile ale planetei, se degradează în ritm alert. Iar rezervele de apă potabilă ale Terrei se epuizează şi ele foarte repede.

La toate astea se adaugă criza economică mondială şi tsunamiul devastator din Japonia de la începutul acestui an. Vaste suprafeţe agricole din arhipelagul nipon au devenit de neutilizat. Specialiştii avertizează chiar că unele regiuni din ţară nu vor mai putea fi locuite. Catastrofa a zdruncinat serios economia japoneză – care e a treia ca mărime din lume. Iar asta se răsfrânge asupra economiei globale.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • wordpress
visitor
 • august 2011
  L M M J V S D
  « iul.   sept. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031