DE OFTICA FATA DE SITUATIA CA GADDAFI ISI RECUCERESTE TARA, AMRICANII VOR TRIMITE NATO CU JAPCA PESTE LIBIA


O posibilă intervenţie militară în spaţiul aerian din Libia ar putea ave loc în câteva ore. ONU a aprobat o intervenţie militară. NATO nu are voie să intervină şi terestru, dar poate distruge din aer ţintele de la sol.

 


SCENARIUL OPERATIUNII :

De la simple bruieri ale sistemelor radar libiene la bombardamente asupra buncărului lui Muammar Gaddafi – diverse scenarii sunt avute în vedere pentru intervenţia militară în Libia, relatează Le Figaro.

Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi aliaţii arabi vor trebui să aleagă între mai multe scenarii pentru operaţiunea militară decisă împotriva Libiei, după votarea rezoluţiei ONU.

Zona de interdicţie aeriană a fost impusă şi în Bosnia, la începutul anilor ’90, pentru a-i împiedica pe sârbi să bombardeze populaţia civilă, dar nu a oprit masacrul de la Srebreniţa. În Irak, zona de interdicţie aeriană a fost menţinută timp de 12 ani, fără însă a schimba în vreun fel politica lui Saddam Hussein. Impunerea zonei deasupra Libiei intervine într-un moment în care trupele lui Gaddafi se pregăteau să preia constrolul asupra ultimelor zone rebele, notează cotidianul francez Le Figaro.

Pentru că rezoluţia ONU primite protejarea civililor „prin toate mijloacele”, aliaţii ar putea decide să lanseze lovituri aeriene cu ţinte precise împotriva intereselor strategice libiene. Raidurile ar viza distrugerea apărării antiaeriene a Libiei, centrele de comandament şi aeroporturile, pentru a opri avioanele la sol.

În paralel, ar putea fi declanşat un război electronic pentru neutralizarea sistemelor radar libiene. În această configuraţie, Franţa ar putea participa trimiţând avioane de la baza din Corsica, dar şi trimiţând avioane radar AWACS. O astfel de acţiune militară ar fi un semnal puternic, cu un efect psihologic şi care ar putea provoca debandadă în anturajul lui Gaddafi.

Dacă scopul intervenţiei este răsturnarea regimului, aliaţii ar putea decide să atace tancurile şi infanteria libiană, lovind în deşert. Dacă se aşteaptă la lovituri aeriene, Gaddafi ar putea însă dispersa forţele la sol, aşa cum a făcut Saddam în martie 2003. Ar fi dificil atunci de evitat victimele colaterale. Aşa cum aminteşte însă un ofiţer, „un război nu poate fi câştigat numai cu aviaţia”. Rezoluţia exclude însă o „forţă de ocupaţie terestră”.

Cu toate că este slăbit, Gaddafi s-ar putea baza pe loialitatea a 10.000-12.000 de militari, fără a uita mercenarii africani, rachetele sol-aer, tancurile şi piesele de artilerie.

O ultimă opţiune ar fi atacarea directă a centrului de gravitaţie al regimului, însuşi Gaddafi, bombardându-i buncărul. În 1986, raidurile aeriene lansate de SUA asupra reşedinţei sale au fost foarte aproape de a-l ucide. De atunci, mijloacele de detectare, mai ales prin satelit, dar şi de lovire sunt mult mai moderne, făcând fezabilă o astfel de operaţiune. În 2003, primele bombardamente aeriene ale SUA asupra Bagdad au avut ca scop lichidarea lui Saddam. Ele au eşuat însă.

” Nu se pune problema să facem ceva la sol. Este foarte clar. Alternativa, aceasta decurge direct de la sursă: efectiv, utilizarea forţei aeriene „, a clarat ministrul francez de externe, Alain Juppe, sosit la New York pentru a încerca să convingă ţările membre din Consiliul de Securitate să autorizeze un recurs la forţă contra armatei colonelului Muammar Gaddafi.

Loviturile vor avea loc ” în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez Francois Baroin la postul de radio RTL, afirmând că nu doreşte să precizeze pentru moment exact „când, cum şi câte ţinte, sub ce formă”.

Raidurile aeriene vor fi probabil efectuate de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada.

Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar.

Potrivit Eurocontrol, Libia şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele civile străine, „până la noi ordine”.

Libia a avertizat joi că orice intervenţie militară străină va periclita traficul aerian şi maritim în zona mediteraneană, ameninţând că va ataca atât ţinte civile, cât şi militare ca răspuns la acţiunea comunităţii internaţionale.

Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a declarat vineri că ţara sa nu se teme de rezoluţia ONU ce autorizează acţiunea militară împotriva Libiei, relatează Al Arabiya.

Forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardau vineri oraşul Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli şi controlat de opoziţie, după o noapte de tiruri cu armament greu, a anunţat un purtător de cuvânt al rebelilor.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • wordpress
visitor
 • martie 2011
  L M M J V S D
  « feb.   apr. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031