Coreea de Nord a bombardat o insulă sud-coreeană. Un militar a murit, alţi 13 sunt grav răniţi


 

 

Conflict la graniţa dintre cele două Corei. Soldaţii nord-coreeni au atacat în  insula Yeonpyeong. În schimbul de focuri, un militar sud-coreean a fosr ucis, iar alţi 13 au fost răniţi. Mai multe case lovite de proiectile au luat foc şi s-au prăbuşit. Sud-coreeni au răspuns atacului şi au trimis în zonă mai multe avioane de luptă.

Potrivit unui martor citat de Reuters, insula Yeonpyeong a fost deja evacuată.  Acesta este cel mai amplu atac iniţiat de Coreea de Nord împotriva sud-coreenilor din ultimii ani.

„Casele sunt în flăcări, iar oamenii sunt evacuaţi. Nu se poate vedea foarte clar din cauza fumului dens”, a explicat un localnic. „Oamenii sunt speriaţi, iar atacul continuă chiar în acest moment”, a continuat omul.

Statul Major sud-coreean a confirmat că mai multe obuze au atins insula unde se află un detaşament al armatei. Altele au căzut în mare, a adăugat acesta.

Armata sud-coreeană a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, care a adăugat că armata sud-coreeană a fost plasată în stare de alertă maximă, iar avioane de luptă vor survola zona.

Ultimul conflict armat dintre cele două Corei a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, când soldaţii nord-coreeni au tras în direcţia celor din sud la frontiera care separă cele două ţări.

Tensiunile între cele două Corei sunt deosebit de intense după ce regimul nord-coreean a efectuat mai multe teste nucleare în ultima vreme, condamnate de ONU.

Situaţia rămâne deocamdată incertă pe insula sud-coreeană Yeonpyeong, după un anunţ al Seulului privind respectivul atac.

Postul de televiziune YTN a indicat că mai multe persoane, între care patru soldaţi sud-coreeni, au fost rănite şi cel puţin 60 de case incendiate, potrivit Agerpres.

Un oficial al Statului Major al armatei sud-coreene a indicat că zeci de obuze nord-coreene au explodat la Yeonpyeong, iar forţele Coreii de Sud au replicat cu foc de artilerie.

Martori oculari au indicat că locuitori ai insulei au fost evacuaţi în buncăre, pe insula Yeonpyeong, situată în vestul Peninsulei Coreea.

Autorităţile sud-coreene verifică starea de sănătate a locuitorilor insulei, după incidentul din Marea Galbenă, conform Yonhap.

Totodată, Coreea de Sud examinează posibilitatea retragerii cetăţenilor săi din zona Muntelui Kumgang şi din parcul industrial Kaesong, precum şi reevaluarea planului stabilit pentru întâlnirea de joi, la Munsan (Coreea de Sud), între reprezentanţi ai Crucii Roşii din cele două ţări, a indicat un oficial al Ministerului Unificării de la Seul, citat de agenţia de presă sud-coreeană.

 

UPDATE :

„Statele Unite condamnă ferm atacul şi îi cere Coreei de Nord să pună capăt acţiunii beligerante şi să respecte în totalitate termenii Acordului de Armistiţiu”, a precizat SUA într-un comunicat, potrivit CNN. Rusia şi China au îndemnat la calm.  Coreea de Nord a atacat cu obuze o insulă din Coreea de Sud, iar schimbul de focuri continuă şi la această oră. Bilanţul: doi morţi, 70 de case incendiate, zeci de răniţi.

Statele Unite au condamnat atacul nord-coreean vizând insula Yeonpyeong şi au dat asigurări că îşi menţin angajamentul de a-şi apăra aliatul, Coreea de Sud, relatează CNN.

„Avem contacte continue şi apropiate cu aliaţii noştri coreeni”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.
„Statele Unite condamnă ferm atacul şi îi cere Coreei de Nord să pună capăt acţiunii beligerante şi să respecte în totalitate termenii Acordului de Armistiţiu”, se adaugă în document.

„Statele Unite îşi menţin angajamentul de a ne apăra aliatul, Republica Coreea (Coreea de Sud- n.red.) şi faţă de pacea şi stabilitatea regională”, a subliniat Casa Albă.

Anterior, un oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării a dat asigurări că Seulul nu va cere redesfăşurarea rachetelor nucleare tactice americane. „Redesfăşurarea de arme tactice nucleare americane în Coreea de Sud ar contrazice politica denuclearizării Peninsulei Coreea”, a explicat viceministrul sud-coreean al apărării, Chang Kwang-il. El a precizat că Seulul nu a discutat acest subiect cu Statele Unite.

„Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară clară. În plus, acest bombardament vizând obiective civile este impardonabil”, a precizat preşedinţia sud-coreeană într-un comunicat, cerând autorităţilor nord-coreene să „îşi asume responsabilităţile”.

Coreea de Sud intenţionează să sesizeze ONU în legătură cu schimbul de focuri cu Phenianul, ce a avut loc marţi în Marea Galbenă, a declarat o sursă din Ministerul sud-coreea de Externe, citată de RIA Novosti.

Rusia şi China şi-au expriat preocuparea în legătură cu ostilităţile din Peninsula Coreea, după ce obuze nord-coreene au fost trase spre o insulă din Coreea de Sud.

„Este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

La rândul său, China şi-a exprimat „preocuparea” în legătură cu incidentele armate . „Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. „Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie”, a adăugat el. Beijingul a subliniat că trebuie să verifice faptele relevante.

 

Cel puţin 200 de obuze de artilerie nord-coreene au lovit insula sud-coreeană locuită Yeonpyeong şi au incendiat zeci de case. Un martor a declarat pentru un post sud-coreean de televiziune că între 60 şi 70 de case sunt în flăcări. Phenianul a deschis focul la ora locală 14.34 (7.34 ora României), iar armata sud-coreeană a replicat cu 80 de runde de artilerie şi a ordonat decolarea unor avioane de luptă.

Potrivit corespondentului CNN de la Seul, schimbul intermitent de focuri de armă continuă. Armata sud-coreeană se află în alertă şi este pregătită pentru posibile noi incidente armate. Imagini cu coloane de fum au fost transmise de posturile de televiziune, iar insula a rămas fără curent electric, dar nu este clar deocamdată ce a fost lovit.

Conform ultimului bilanţ, încă un militar sud-coreean a murit în urma rănilor, bilanţul atacului nord-coreean de marţi ajungând la doi morţi, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, relatează CNN. Insula vizată are circa 1.300 de locuitori şi găzduieşte şi o bază militară, a declarat un pescar pentru Yonhap. Unii locuitori au început să fugă pe continent, care se află la o distanţă de 145 de kilometri. Alţii se adăpostesc în şcoli. Autorităţile le-au cerut civililor să se ascundă în buncăre.

 

 

3 comentarii

  1. Au inebunit si galbejitii astia.Cred ca au un scop bine definit,vor sa cucereasca teritorii dar mai grav este ca sunt pe punctul de a folosii rachete nucleare.

  2. Nustiu ce sa zic in privinta unui posibil razboi mondial, putin probabil insa problema intre Coreea de Nord si Coreea de sud sau SUA contra Iranului poate lua amploare, parerea mea e ca se va interveni pe linie diplomatica in interiorul marilor puteri inclusiv NATO si mai mult ca sigur totul poate deveni ,,un foc mocnit” gen Irak, Afganistan etc..

  3. VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s