CUM SUNT ''LUCRATI '' ROMANII, CU PRESA ''LIBERA''. Noi interceptări din dosarul Vîntu: Discuţii cu Sorin Enache, Sergiu Toader, Corina Dragotescu şi Stelian Tănase


Sorin Enache, directorul general al trustului Realitatea TV, este un alt personaj care apare în stenogramele anexate la dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului.

Ce a vorbit Vîntu la prezidenţialele din 2009 cu politicieni şi ziarişti

Vîntu către ziariştii săi: „Nu sunteţi liberi, nene!“

În discuţia din 12 martie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu îi spune lui Sorin Enache să îi înregistreze pe cei de la ANAF, când mai vin în control. „Ne comportăm ca la război. Lucrează cum spun eu, că sunt expert în chestiile astea„, i-a spus Vîntu, potrivit Hotnews.

(…)

Vantu: Da, ma, da nu poti sa iei… Sa te anunte de la contabilitate. F…i candela ma-si! Sunteti la 12 kilometri! Am asteptat sa te calmezi tu si ma enervez eu.

Enache: Da

Vantu: Ma, da, n-a fost vorba, cand mai vin labagiii astia acolo sa-i inregistrati, sa-i filmati? Nu asa ne-am inteles, Sorin? Da’ nu tre’ sa stai tu cu camera, ma!

Enache: Nu io, da’ e caraghios, adica…

Vantu: te anunta Toni: ba, au venit astia acu. Si trimiteai un tip, un cameraman, cu un reporter.

Enache: Da, am aflat dupa ce au… Da, OK. da’ la ce ne folosea totusi, explica-mi, ca sa inteleg ce-am gresit, ce-am ratat.

Vantu: Deci, nu, n-ai executat o dispozitie in primul rand. Dispozitia mea a fost… Ca n-a fost o rugaminte, Sorin! Dispozitia mea a fost cand mai vin astia sa ii filmati si sa le puneti intrebarile. Formulata si frazata, cred ca ti-ai si notat cum trebuie tratata.

Enache: Da

(…)

Vantu: Bai, baiatule, eu vreau sa ies pe plan cat sa asculte si domnul Coldea, vreau sa ies pe plan international cu ceea ce se intampla. Eu m-am documentat o gramada de chestii pana, acum, am filmat, am, am documentat. Vreau sa le documentez si p-astea pentru ca trebuie sa fac plangeri catre institutiile internationale. Asta e un regim de tip securistico-comunist care se reinstaureaza in Romania. El trebuie devoalat. Da’ am nevoie si de documentatie, nu pot doar sa mananc c…t.

Enache: OK

Vantu: deci, rugaminte mea: cum s-a prezentat unul acolo, pune-i mocrofonul, camera, indiferent ce spune, tu pui intrebarea si cu asta, basta- pe care ti-am spus s-o pui si cu asta, basta!

Enache: OK

Vantu: Am nevoie de acesta chestie. Mai departe.

Enache: Dau dispozitii acum. Da

Vantu: Pai, te rog, da dispozitie clara.

Enache: Da.

Vantu: Ma noteaza-ti urmatoarele lucruri, Sorin!. Cand ti-a venit, domnule, control de fond: Te rog sa-mi dai o nota cu ce acte ai nevoie. Pai, nu, ca iti cer eu. Nu avem timp sa lucram pentru Dvs. Trimite toate actele in biroul dvs. ca sa ne puntem vedea de activitate.

Enache: Da

Vantu: In scris ne faci acesta solicitare sau pe camera de luat vederei. Deci totul trebuie formalizat de-acum, Sorine.

Enacehe: Ok. Mi-am notat.

Vantu: Va stau la dispozitie cu absolut tot, ma supun controlului de fond, n-avem nici o problema, n-avem nimic de ascuns. Dar imi dai pe o hartie tot, toate documentele de care ai nevoie sa, pe care sa le controlezi. Sa ti le trimit, ca eu n-am timp sa-mi frec oamenii sa stea la c…l dumitale, aici. M-ai inteles?

Enache: Da.

Vantu: Asta trebuie sa transmiti si in scris si pe (neinteligibil)

Enache: Am inteles.

Vantu: Ca, daca transmiti acum in scris, accepti faptul ca ti-au trimis hartie.

Enache: Da

Vantu: Deci, este razboi, draga prietene. Cu domnul Basescu si cu gasca lui de sugatori de p…a, ne comportam ca la razboi. Lucreaza cum spun eu, ca sunt expert in chestiile astea. Mai ales ca n-ai facut nimic compromitator, nimic complicat.

Enache: Nu.

Vantu: Is chestii simple pe care trebuie sa le faci. Restu-s problemele mele.

Enache: Ok

Vantu: Deci, nicio clipa nu trebuie sa aratam sau sa… Se inteleaga ca ne ferim in vreun fel de control. Numai ca muncim pentru ei. Le dam la dispozitie toate documentele. Le instalezi camere, pe fata, adica, nu ca… Domnilor, va instalam camera de luat vederi, sa nu furati documente de la noi. Veti fi monitorizati 16 ore pe zi, 24, cat stati aici. M-ai inteles?

Enache: Da.

Vantu: Pe fata totul. Deci, noteaza si chestia cu camerele de luat vederei instalata oficial in camera lor.

Enache: Da.

Vantu: Ok?

Enache: Da.

Vantu: Si in rest sa vina sa faca control de cand vor ei. Pentru voi nu va mai preocupa acei indivizi. Avem camera, monitorizam, inregistram totul si le dam toate documentele pe care le cer intr-o singura zi, o singura data. Vrem in scris, nu verbal cu ce documente sunt la dispozitie. Deja: Dumneata ai venit aici, imi paralizezi activitatea. Toate aceste discutii si din partea nostra le vraeu purtate cu camera de luat vederi in light, in clar, transparent.

Enache: Ok

Vantu; M-ai inteles?

Enache: Da.

Vantu: Deci, toate aceste discutii le purtati pe camera de luat vederi si imi ingestati (?) materialele.

Enache: Ok

Vantu: Da, domnule, de 4 luni ne paralizezi activitatea, nu mai putem, avem operatiuni in curs de desfasurare, nu putem sa stam sub aceasta hartuiala, ce documente aveti nevoie va vom livra pe baza de proces-verbal, toate documentele pe care le solicitati.

Enache: Ok. Ii chem si ii instruiesc pe toti.

Vantu: M-ai inteles?

Enache: Da.

Vantu: totul trebuie purtat cu camera de luat vederi. Si inreigistrate materialele. Te rog eu frumos, da aceste mici lucruri.

Enache: Ok

Vantu: Te sarut, Sorin, Pa!

(…)

Vantu: Si inca o data, nu le atrage… Sorin! Nu le atrage atentia asupra greselilor pe care le fac. Te rog eu frumos!

Enache: OK. Bine ca mi-ai zis.

Vantu: Nu le atrage atentia asupra gresilor pe care le fac.

Enache; Ok

Vantu: Dimpotriva, daca ii poti ajuta sa greseasca in continuare, fa-o, prietene.

Enache; Bine.

Vantu: Nu pot vorbi prea multe pe telefon.

Enache; Da.

Vantu: Lasa-i sa greseasca! Ajuta-i sa greseasca! Da-le funie la papagali! Ce-i cu pu Publica Tv?


Stenograma din 6 martie 2010: Sorin Ovidiu Vantu si Sergiu Toader:

„Sergiu Toader: Ce dracul, ca ala (n.r. Basescu) a avut toate consiliile judetene, serviciile, jurnalistii, p… mea i-a avut pe toti.

Sorin Ovidiu Vantu: Sergiu, iarta-ma. Geoana a avut toate partidele politice minus PDL, in rest a avut toate partidele politice, toate sindicatele, aproape toata presa. Hai, mai, Sergiu, lasa-l naibii. A fost, bine, o oaste imensa, dar de stransura, exact cum a venit Baiazid peste Mircea cel Batran.Au venit 200.000 de tantalai peste 40.000 de moldoveni, decisi sa-i f..a. Sau din Tara Romaneasca, mult mai determinati, mult mai motivati, mult mai destepti. Nu numarul conteaza, ci calitatea si organizarea”
(…)

Toader: Nu, dar spui, adica, ca nu ai condus tu, de parca, sa-mi bag p… ba da, ai fost la butoane!

SOV: Nu, am fost la butoanele unei organizatii construite de tine, draga Sergiu. lasa-ma dracului in pace! Care, atunci cand am vrut sa apas pe buton, n-a functionat cum am avut eu nevoie si cu asta, basta! Acum va actiona, va functiona in conformitate cu nevoile mele. E atat de simplu!

Toader: Ai schimbat organizatia, ti-ai schimbat obiectivele dupa ce ea era construita. Mie mi-ai
cerut sa o contruiesc intr-un fel, cum mi-ai spus, asa am construit-o.

SOV: Ca sa fiu mai simplu, de acum nu mai tin cont de tine, tin cont doar de interesele mele.

Toader: Bine, e bine asa.

SOV: E bine asa? E clar?

Toader: Trebuie sa fii precis in termeni. Ai construit-o cum mi-ai cerut-o si, la un moment dat, ai zis: Vreau sa-mi bag p… in ea. „Ia, ma, si baga-ti p… in ea!”.

SOV: Acuma ti-am cerut, astazi, sa-mi pui organizatia pe picioare, organizatia la punct, care sa functioneze in conformitate… Cand mi-am exprimat eu interesele, ea sa functioneze in sensul ala.

Toader: Punct. Asta fac. Asta fac.
(…)

SOV: Nu, nene, nu manipulez pe nimeni, le spun care sunt noile realitati.

Toader: Absolut. Despre asta trebuie sa vorbim foarte, foarte deschis, adica, si nu e nici de rusine, dimpotriva, se practica in toata lumea, nene, este foarte OK.

SOV: Cum sa fie de rusine? Mai mult decat atat, draga Sergiu, tu stii ce esti acolo, in fapt? Ce functie ai acolo, in fapt, draga prietene? Esti reprezentantul editorial al patronului. In orice trust de presa, patronul real al trustului de presa are un reprezentant editorial, care are grija de interesele patronului.

Toader: Sunt comisarul sovietic.

SOV: Absolut, fara discutie. Iar organizatiile straine, dincolo de aceea ce comunica in exterior pentru prostii din Europa de Est stiu lucrul asta, baga-mi-as p…, de sute de ani, nu de ieri.

Toader: Pai Mardoc nu are niciun astfel de ofiter, Mardoc (n.r. Rupert Murdoch) da telefon din Australia direct la The Sun, in Londra, si zice ia schimba-mi, ma, in p… mea, prima pagina.

SOV: Ai vazut? E atat de simplu, adica stai , ma, ce-mi trebuie? O sugem prin batista, sugem p… prin batista? Nu tata! Ea este organizatie care trebuie sa raspunda intereselor de business ale patronului. Punct. Mai ales ca patronul nu are niciun fel, repet, Sergiu, si cred ca vezi, azi nu am niciun fel de miza politica. Ma doare fix in c.. de politica. Ma intereseaza doar piata de publicitate, piata media, industria media din Romania, industria electronica. E singurul lucru care ma intereseaza.
(…)

Toader: Sa-mi bag p…, eu cred ca am fost isterici in lupta asta (n.r. lupta impotriva lui Basescu), de-aia ne uraste lumea, ca am fost isterici.

SOV: Ei, am fost pe dracul! Stai linistit, tocmai, ca am lasat supape majore, Publika , Radio Realitatea, Catavencu, o gramada de organizatii, Guerrila, le-am lasat libere bai, baiatule!

Toader: Daca nu erau alea eram in… cum e la Antena 3 acum”.

SOV: Stop, opreste-te.

Toader: Aia ne-a credibilizat…”


Stenograma din 6 spre 7 decembrie: Sorin Ovidiu Vântu si Corina Dragotescu:


Sorin Ovidiu Vantu: „Corina, din curiozitate te intreb: Da’ de la Lasca, de la Cuca Macaii, cum vin procesele verbale computerizat, iubita mea?

Corina Dragotescu: Le transmit prin calculator.

SOV: Cum, iubita mea?

Dragotescu: Deci, eu cred ca au legatura cu cei de la Statistica si le transmit…

SOV: Eu te mai intreb, eu te mai intreb o data: De la Lasca, cum, sau Cuca Macaii, cum se transmite, iubita, prin computer?

Dragotescu: Pai, cum transmiti si la Statistica. Exact in acelasi fel

SOV: Pai, la Statistica nu transmit.

Dragotescu: Pai, bine, dar totusi li se transmit.

SOV: Transmit, nu mama, la Statistica se transmite din localitatile unde nu exista sistem computerizat, chestiile astea se transmit, iubita mea, cu porces-verbal de mana, prin telefon.

Dragotescu: Cu proces-verbal, cu proces-verbal de mana, senat de toata lumea

SOV: Prin telefon.

Dragotescu: Prin telefon, telefonic, adica…

SOV: Deci, nu computerizat.

Dragotescu: Pai, nu, transmit telefonic cine este la capatul celalalt al firului si introduce datele.

SOV: Deci, iti repet: este imposibil ca la ora asta, cu sistem, indiferent de sistem, sa poti transmite in timp real aproape 80 si ceva la suta din numaratoarea paralela.

Dragotescu: Sorin, am sunat operatorul, vine operatorul acum, filmeaza. Ca aia am si zis: sa vina sa filmeze, eu nu-mi asum raspunderea, filmeaza tabelul lor asa cum au ei tabelul pe perete.

SOV: Iubirea mea, una este – daca imi permiti – una este ceea ce afirma ei si alta este ceea ce se poate face cu adevarat.

Dragotescu: Asa este, asa este, de-aia…

SOV: Deci, nu este posibil – daca imi permiti – lasa-ma sa-ti spun: du-te si la PSD si vezi si acolo treaba, deci nu este posibil, draga mea, sa transmita 80 si ceva la suta din sectiile de votare la sediul PDL-ului. Este imposibil din punct de vedere tehnic.

Dragotescu: Ma duc de-aicea, trec la sediul PSD, ca asta am si zis.

SOV: Da.

Dragotescu: Ca vin aicea, filmeaza oamenii ca sa fie filmat acolo, sa vada.

SOV: Tehnic este imposibil.

Dragotescu: Dupa care ma duc la Zgonea, ca am vorbit si cu Zgonea si ma duc la ei.

SOV: Da, mami, deci, tehnic, este imposibil, sa stii. Iti spun tie ca sa stii, nu…. altceva.

Dragotescu: Asa au facut si la Parlamentare si a fost exact la fel! Au transmis, deci oamenii aia de la Cuca Macaii au facut…

SOV: Nu, au furat! La Parlamentare au furat masiv, Corina!

Dragotescu: A, asta este, asta e deja…

SOV: La Parlamentare au furat, la Parlamentare au furat masiv cu sprijinul lu’ Mitrea.

Dragotescu: Asta e deja o alta discutie. Eu spun de…

SOV: Eu iti explic, eu iti explic de… Nu le-a dat nici la Parlamentari asa cum trebuie, le-a dat ceea ce mi-au numarat ei si trebuiau sa numere ei.

Dragotescu: Eu nu zic nimic, ca nu toti afiseaza.

SOV: O secunda! Mami, ce rugaminte am. Mama, te termini?

Dragotescu: Da.

SOV: Sa nu te transformi intr-un agent de intoxicare al lor.

Dragotescu: Nu! Nu, nu, nu!

SOV: Asta era ceea ce vroiam sa te rog!

Dragotescu: Categoric nu! Categoric nu!

SOV: Asta era ce

Dragotescu: Acuma urca operatorul cu colega de la Social, filmeaza tabelul sa si-l asume. Eu nu-mi asum nimic. Daca da imaginea, ca sa vada, ma rog, sa fie

SOV: Deci, nu te transforma intr-un agent! Nu te transforma intr-un agent de manipulare al lor!

Dragotescu: Bine”.

Stenograma din 4 decembrie 2009: Sorin Ovidiu Vantu si Stelian Tanase:

Stelian Tanase: „Am si eu o intrebare la tine, delicata.

Sorin Ovidiu Vantu: Te rog.

Tanase: M-a invitat Televiziunea Romana sa ma duc duminica, la ora 09.00, la ei, la anuntarea rezultatelor.

SOV: Mi se pare normal.

Tanase: TVR1. Nu, problema este sa nu te superi tu sau Realitatea sa-mi zica…, pentru ca Realitatea nu ne-a facut nicio invitatie, sa stii.

SOV: Nu, dar chiar daca ti-ar fi facut si probabil ca urma sa-ti faca, televiziunea publica e o chestie de prestigiu.

Tanase: OK. Deci, tu esti in tema si nu esti in dezacord cu ideea asta.

SOV: Nici pomeneala! La TVR poti sa iesi cand vrei, Stelian.

Tanase: Fiind momentul asta cu miza mare, banuiam ca Realitatea vrea sa-si tina oamenii acolo, stii.

SOV: Mai, mi s-a spus ca tu te duci la TVR1 fost intrebat daca as fi de acord, m-a intrebat Catalin. Si i-am spus cum sa nu…

Tanase: Eu am cam zis ca nu ma duc, daca ma ia Realitatea, ca nu e-n regula sa plec daca sunt aici. Ei mi-au spus ca au vorbit cu tine si au vorbit si cu Sassu sau Sassu a dat telefon, nu stiu, dar oricum, era bine sa te intreb eu pe tine, e mai corect.

SOV: Sassu te-a cerut.

Tanase: Bine, e-n regula, mersi mult.

SOV: Te-a cerut si am fost perfect de acord.

Tanase: Nu, era sa te intreb eu pe tine, asa, stii, ca a vorbit cu Enache, ca a vorbit cu…

SOV: Mi se pare o chestie de mare prestigiu, tot pentru Realitatea lucrezi si acolo.

Tanase: Bine. Pai am sa spun sa scrie acolo Realizator Realitatea.

SOV: Tot pentru Realitatea lucrezi si acolo, ca noi ne distribuim.

Tanase: Da ce crezi ca o sa fie duminica?

SOV: O sa castige Geoana, Stelian.

Tanase: Sa te auda Dumnezeu!

SOV: In mod cert.

Tanase: Ca, ca aseara nu s-a prezentat foarte bine.

SOV: Da, si-a luat o m..e cu hidrantul, ce dracul. Nu ca nu s-a prezentat bine, a fost catastrofa.

Tanase: N-a fost bine pregatit.

SOV: A pierdut 1, maxim 2 procente.

Tanase: Sorin, daca ma chema sa stea de vorba cu mine o ora, sa-i fac training, sa stii ca intra bine in emisiune.

SOV: I-am spus, ma, fratele meu, i-am spus.

Tanase: Nu vreau nimic de la el.

SOV: Dar, evident, ce dracul!

Tanase: Aia din jur n-au vrut, probabil.

SOV: Iti dai seama ca e captiv la gasca, la staff-ul…

Tanase: Nu, dar eu il antrenam sa intre macar cu un mental bun si doi, sa stie cum se vede dincolo de camera, ca el crede ca ce e acolo conteaza. Conteaza ce e dincolo de camera, ce se vede prin sticla de catre Grivei”.

STENOGRAME Vîntu către Geoană în decembrie 2009: „Felicitări, domnule preşedinte al României!”

STENOGRAME S. O. Vîntu către Relu Fenechiu: „M-am trezit pe la 11 fără ceva şi am văzut rezultatele şi nu mi-a venit să cred”

STENOGRAME Vîntu către Guşă: Nu se poate câştiga la Curtea Constituţională. Acolo toţi sunt vânduţi, cu dosare

STENOGRAME Discuţii între Vîntu şi Nistorescu: „Caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate”

STENOGRAME Vîntu şi Popa despre prezidenţialele din 2009: „Mi-am scos oştile, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-am scos armata regulat”

STENOGRAME Vîntu către preşedintele trustului Realitatea: „Războiul real a început cu Băsescu când am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f… pe aia în gură”

STENOGRAME Vîntu şi redactorul şef al revistei Academia Caţavencu în martie 2010: Vântu spune că nu va mai exista independenţă editorială şi toată lumea care lucrează la revistă trebuie să execute ordinele sale, iar cui nu îi convine, să plece.

STENOGRAME SOV : “N-am de gând să fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta”

Ce zic analiştii: Stenogramele nu au relevanţă în dosar, dar au în confruntarea politică actuală

Un comentariu

  1. You made some clear points there. I did a search on the subject and found most individuals will approve with your site.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s