DIAVOLUL DANSEAZA VESEL


Soluţie americană anticriză: producţia industrială de marijuana

Încasări de taxe de milioane de dolari, sute de locuri de muncă bine plătite din producţia celui mai popular drog ilegal din Statele Unite ale Americii. Acestea sunt argumentele lui Jeff Wilcox, antreprenor american care a convins autorităţile din Oakland, cel de-al optulea oraş ca mărime din California, să legalizeze fermele industriale de marijuana, potrivit Reuters.

Astfel, antreprenorul ar putea deveni în scurt timp şeful companiei Marijuana, care are ca scop principal corporatizarea “ierbii”. Oakland, oraşul care a eşuat în mod uimitor să facă bani din boom-ul high-tech, ar putea deveni o metaforă a concentrării afacerilor dintr-o viitoare industrie a drogurilor, ceea ce este astăzi Sillicon Valley pentru înalta tehnologie. Aşa şi-a susţinut Wilcox cauza în faţa consiliului municipal în această săptămână, înainte de istoricul vot pentru acordarea permisului de construcţie a fermelor industriale de marijuana.

După cum afirmă antreprenorul, modelul său de business va fi unul nonprofit, deosebit de afaceri precum Google sau Apple şi asemănător lanţului alimentar cu preţ redus Trader Joe’s, care comericalizează faimosul vin Charles Shaw al cărui preţ este de 2 dolari pe sticlă şi care este “alintat” cu denumirea “Two Buck Chuck”.

“Noul Two Buck Chuck va costa 40 de dolari pe uncie (aproximativ 35 de grame)”, a spus Wilcox, exprimându-şi nerăbdarea pentru legalizarea completă a marijuanei. Firmele mici ar putea produce marfa sofisticată în timp ce el le va distribui o materie primă “curată, controlată şi valoroasă”.

Dacă statul California legalizează marijuana, restul ţării ar putea face la fel. Pe de altă parte, iarba californiană nu s-ar opri la graniţele ţării. Primul stat american care a legalizat marijuana, în 1996, ar putea ridica toate restricţiile privind consumul adulţilor, în noiembrie, permiţând autorităţilor locale reglementarea cultivării şi comercializării drogului.

Amploarea pe care o poate lua proiectul lui Wilcox este dificil de anticipat. Cea de-a opta mare economie a lumii, California, va rupe bariele puse în faţa celui mai consumat drog în SUA. Chiar şi poliţiştii, cei mai înverşunaţi militanţi împotriva drogurilor, privesc marijuana ca pe ceva diferit şi legalizarea în California, ca pe o schimbare a jocului în întreaga ţară.

“Marfa din California este cea mai bună din lume. Am trimis marijuana în întreaga ţară, probabil în întreaga lume”, a spus Glenn Walsh, detectiv în cadrul departamentului de narcotice al poliţiei din Los Angeles.

Drog al hipioţilor şi al cartelurilor, marijuana a devenit un simbol cultural. Pentru cei care o consumă reprezintă libertate şi medicină alternativă, pentru cei care o blamează, este un drog care epuizează vigoarea muncitorilor americani, îi atrage pe tineri către alte droguri mai periculoase şi îmbogăţeşte cartelurile mexicane lipsite de scrupule.

Economiştii au o altă părere: o piaţă de multe miliarde de dolari va fi liberă, însă nu se ştie cum vor reacţiona consumatorii. Există două aspecte: competiţia va scădea preţurile şi va extinde piaţa iar afacerile vor căuta căi de a ieşi în faţă.

2 comentarii

 1. I am continually looking online for tips that can aid me. Thank you!

 2. This really answered my downside, thank you!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • wordpress
visitor
 • iulie 2010
  L M M J V S D
  « iun.   aug. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031