Fidel Castro: SUA şi Israelul vor ataca Iranul, ceea ce va declanşa un război în Coreea


Fidel Castro: SUA şi Israelul vor ataca Iranul, ceea ce va declanşa un război în Coreea

Liderul comunist cubanez Fidel Castro s-a declarat convins, într-un mesaj publicat vineri, că Statele Unite şi aliatul lor israelian se pregătesc să atace Iranul, un conflict care, în opinia sa, va declanşa un nou război în peninsula Coreea.

„Iniţial am crezut că un conflict va începe în peninsula Coreea (după scufundarea în martie a unei corvete sud-coreene, imputată Coreei de Nord-n.red.), ceea ce ar fi declanşat al doilea război coreean, care ar fi dus imediat la un alt război în care s-ar confrunta Statele Unite cu Iranul”, a scris fostul preşedinte cubanez, în vârstă de 83 de ani, într-un mesaj cu titlul „Cât mi-ar plăcea să mă înşel”, publicat de presa cubaneză, citată de AFP, potrivit Mediafax.

„Acum, realitatea a inversat lucrurile: războiul din Iran îl va antrena pe cel din Coreea”, apreciază Fidel Castro, afirmând, fără a cita surse, că flotă militară americană şi israeliană a traversat recent canalul Suez în direcţia Golfului Persic.

Iranul este supus presiunilor din cauza programului său nuclear civil, care, potrivit marilor puteri occidentale, ascunde obiective militare.

Inamic declarat al „imperialismului” american de o jumătate de secol, Fidel Castro nu a mai avut nici o apariţie publică de când, din cauza unei boli, i-a cedat puterea fratelui său Raul, în 2006. El rămâne însă oficial prim-secretarul Partidului Comunist.

Potrivit agenţiei israeliene Debka,Teheranul a declarat stare de război la frontiera sa de nord – vest, forţele Garzilor Revoluţionare fiind comasate în regiunea Mării Caspice.

Autorităţile de la Teheran susţin ca Statele Unite şi Israelul se pregătesc să atace instalaţiile nucleare iraniene, forţele militare ale celor două state fiind concentrate în bazele militare şi aeriene din Azerbaidjan.

Anunţul a fost făcut marţi, de generalul de brigadă Mehdi Moini, comandantul Gărzilor Revoluţionare din zonă, care a precizat că “mobilizarea este un răspuns la prezenţa trupelor americane şi israeliene la graniţa de vest”. Moini a adăugat că o serie de state din vest alimenteză conflictele etnice pentru a destabiliza situaţia din regiune.

Conform agenţiei Debka, o serie de surse iraniene au indicat că în ultimele zile, Israelul ar fi transferat în secret un numar mare de bombardiere cu reacţie în bazele din Azerbadjan, prin Georgia, iar forţe speciale americane sunt concentrate şi ele în zonă, fiind pregătite pentru a declanşa un atac împotriva Iranului.

Ahmadinejad: Vom negocia de o asemenea manieră că Occidentul va regreta sancţiunile

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, declara că Iranul va prezenta, săptămâna viitoare, condiţiile sale pentru discuţii cu puterile mondiale după ce au impus noi sancţiuni pentru programul nuclear al Teheranului, scrie Antena3.ro.

„Republica Islamică a Iranului va anunţa săptămâna viitoare condiţiile sale pentru negocieri cu state care au emis rezoluţia cu sancţiuni contra Iranului,” transmitea televiziunea de stat citându-l pe Ahmadinejad, care a vorbit cu un grup de clerici.

Pe 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a impus un al patrulea set de sancţiuni contra Iranului pentru refuzul de a abandona controversatul său program de îmbogăţire a uraniului.

La puţin timp după emiterea rezoluţiilor, puterile mondiale şi Uniunea Europeană au chemat la discuţii Teheranul pentru a rezolva disputa.

Ahmadinejad declara că oferta de discuţii demonstrează că puterile mondiale „se tem mai mult deoarece la puţin timp după rezoluţie au spus că vor să negocieze cu Iranul”.

„Acele ţări care ameninţă poporul iranian se tem, dar Iran va neutraliza ameninţările lor”. Analiştii apreciază că este foarte posibil ca viitoarele condiţii să fie foarte dure.

„Au emis rezoluţia şi apoi au spus ‘veniţi să discutăm’. Foarte bine. Vom negocia de o asemenea manieră că vor regreta şi nu vor mai comite un asemenea lucru”.

Un comentariu

  1. Definitely, what a fantastic site and revealing posts, I definitely will bookmark your blog.Best Regards!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s