Iran a trimis un convoi umanitar spre Gaza. SUA îşi exprimă preocuparea


Washington şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu unele vase umanitare iraniene ce se îndreaptă spre Gaza şi că aceasta nu este decât o provocare iraniană menită a declanşa şi mai multă violenţă dacă Israel încearcă să le oprească precum a făcut cu flotila sub pavilion turcesc.

Departamentul american de stat şi-a exprimat scepticismul legat de adevăratele intenţii ale navelor iraniene ce au plecat recent spre Gaza. Acestea ar conţine ajutoare umanitare, materiale de construcţii şi jucării.

„Iran nu are un rol deosebit de constructiv în Gaza. Este o ţară care divizează. Suspectez destul de puternic că intenţiile sale nu sunt de natură umaniară,” declara purtătorul de cuvânt PJ Crowley .

Acesta preciza că se concentrează eforturile pentru a vedea cum poate fi crescut nivelul de ajutor pentru Fâşia Gaza prin graniţele terestre cu Israel şi Egipt .

Întrebat dacă crede că navele umanitare ar transporta arme spre Gaza, Crowley arăta că nu ştie, dar declara: „Rămâne o preocupare foarte legitimă pe care o are Israel. Au interceptat în trecut nave catre transportau arme şi muniţie. Dar credem că pe uscat este o metodă mult mai eficientă de a creşte asistenţa umanitară în timp ce se protejează securitatea Israelului.”

În acelaşi timp, la Pentagon, ofiţerul responsabil cu forţele navale americane din Mediterana, viceamiralul Harry Harris arăta că este preocupat că navele ar putea fi escortate de vase înarmate şi sublinia că SUA va urmări îndeaproape desfăşurarea, dar nu poate comenta asupra a ce va face Casa Albă.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul că un atac militar al acestei ţări împotriva Iranului ar putea duce la un război nuclear şi la un dezastru global, relatează RIA Novosti. Statele Unite şi Israelul au refuzat să excludă posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Iranului, dacă măsurile diplomatice eşuează, în dosarul programului nuclear al Teheranului.

Într-un interviu pentru ABC News, liderul rus a declarat că un atac asupra Iranului ar fi “cel mai prost scenariu” în Orientul Mijlociu, deoarece “toate statele sunt atât de apropiate, încât nimeni nu va fi neafectat”.
“Dacă un conflict de acest fel are loc şi va exista un atac, atunci ne putem aştepta la orice, inclusiv la folosirea de arme nucleare. Iar atacurile nucleare în Orientul Mijlociu înseamnă o catastrofă globală. Multe decese”, a spus Medvedev.
Preşedintele rus a adăugat că nu ştie dacă Israelul va decide să efectueze un atac aerian împotriva Iranului.
“Israelienii îşi conduc propria politică. Am o relaţie bună cu preşedintele şi premierul Israelului. Dar ei sunt persoane independente. Şi aş spune că, în legătură cu multe subiecte, ei îşi apără poziţiile neclintite”, a spus el.
“Statele Unite au observat recent dovada acestui fapt”, a adăugat el, într-o referire la problema construirii de noi locuinţe israeliene în Ierusalimul de Est.
Speranţele găsirii unei soluţii la conflictul palestiniano-israelian au suferit o lovitură serioasă după decizia recentă a Israelului de a construi 1.600 de locuinţe pentru familiile israeliene din Ierusalimul de Est. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să reprezinte capitala viitorului lor stat.

2 comentarii

  1. Very well written information. It will be supportive to everyone who utilizes it, including yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

  2. I was aware about this already, but nevertheless there was clearly some beneficial pieces that finished the picture for me, thanks a ton!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s