SCENARIU POSIBIL : ROMANIA AR PUTEA FI IN VIITORUL APROPIAT UN TERITORIUL SUB OCUPATIE SOVIETICA


Dvorkin a ţinut să avertizeze că, dacă Rusia şi SUA nu colaborează în domeniul apărării antirachetă, aceasta ar duce la o nouă criză în relaţiile bilaterale.

Rusia a avansat ieri la nivel neoficial prima propunere cu privire la colaborarea cu SUA în domeniul apărării antirachetă. Generalul Vladimir Dvorkin, unul dintre cei mai importanţi experţii ruşi în domeniul apărării balistice şi nucleare, afirmă că Moscova s-ar putea oferi să instaleze în România şi Bulgaria propriile interceptoare de tip S-300.

„Pentru a participa (la proiectul scutul antirachetă-n.n), Rusia ar putea propune amplasarea în Bulgaria şi România a interceptoarelor S-300, de exemplu”, a declarat generalul Vladimir Dvorkin, fostul şef al Institutului de cercetări balistice şi nucleare al Ministerului Apărării de la Moscova, vorbind despre modurile în care Rusia ar putea colabora la scutul antirachetă. Dvorkin a ţinut să sublinieze totodată că sistemul antiaerian şi antibalistic rusesc, care poate fi modernizat cu variantele mult mai performante S-400 şi S-500, este mai puternic şi mai fiabil decât sistemele americane THAAD şi Patriot MIM-104 (SAM), conform cotidianului bulgar Dnevnik.
Propunerea neoficială a generalului Dvrokin pare însă să semnaleze îngrijorările de la Moscova cu privire la capacităţile şi potenţialul interceptorilor pe care SUA intenţionează să-i amplaseze în România din 2015.
Sistemele americane la care a făcut referire Dvorkin, cu raze de acţiunea de 160 de kilometri în cazul Patriot şi 200 de kilometri în cazul THAAD pot fi surclasate de variantele îmbunătăţite ale S-300 (raza de acţiune 200 km), însă Statele Unite au anunţat că intenţionează să amplaseze în România un alt tip de interceptori: RIM-161-SM3. Parte a sistemului antibalistic Aegis, sistemul SM-3 are capacităţi antibalistice superioare bateriilor ruseşti S-300, având o rază de acţiune de 500 de kilometri şi un potenţial considerabil de modernizare. Propunerea lui Dvorkin, care a recunoscut că modernizarea SM-3 va da SUA „un potenţial strategic indiscutabil”, este cu atât mai surprinzătoare cu cât Bulgaria, care doreşte participarea la scutul antirachetă, deţine deja bateriile S-300.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat,miercuri,după o întâlnire cu omologul său georgian, Mihail Saakaşvili, că România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de preşedintele rus Dmitri Medvedev, arătând că există deja structuri care să soluţioneze problemele de securitate.

„Nu în ultimul rând, l-am informat pe dl. preşedinte Sakaaşvili că România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană, propus de preşedintele Medvedev, noi considerând că există mecanismele care să soluţioneze aceste probleme – în primul rând OSCE şi NATO. Nu putem accepta – sau punctul de vedere românesc este că nu se poate aşeza deasupra acestor structuri internaţionale şi o propunere venită de la Moscova. Avem structuri în care să discutăm securitatea europeană”, a declarat Băsescu în cadrul unei conferinţe susţinute miercuri la Palatul Cotroceni alături de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, informează NewsIn.

Drept efect al supararii rusilor, intr-o situatie scapata de sub control ar fi foarte posibil :


Ca sa le-o de- a pe spinare americanilor,sa pedepseasca Romania si sa incheie odata pentru todeauna problema scutului,rusii ar putea ocupa Romania si Bulgaria, iar NATO va fluiera a ”ploaie” neriscand vre-o interventie mai ales pentru Romania si Bulgaria.Atunci vom vedea cata teapa am luat cu NATO de caca .

2 comentarii

  1. Este posibil sa se intanple asa, Americani au mai intors spatele ROMANIEI si acum se poate intanpla la fel .

  2. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I certainly love reading all that is posted on your blog.Keep the stories coming. I liked it


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s