Tot mai mulţi vulcani vor erupe pe Terra


Un studiu realizat de cercetătorii universităţilor de geologie din Leeds şi Reykjavik aduce în discuţie un pericol pe care mulţi l-au trecut cu vederea până în prezent: intensificarea erupţiilor vulcanice, informează site-ul descoperă.ro, citat de Mediafax.

În vreme ce efectele încălzirii globale au fost asociate, cu precădere, cu dispariţia terenurilor agricole şi, implicit, cu accelerarea crizei alimentelor la nivel planetar; cu creşterea nivelului marilor şi oceanelor că urmare a topirii gheţarilor sau cu criza apei potabile, un nou studiu realizat de cercetătorii universităţilor de geologie din Leeds şi Reykjavik aduce în discuţie un pericol pe care mulţi l-au trecut cu vederea până în prezent… intensificarea erupţiilor vulcanice.

Conform cercetătoarei britanice Carolina Pagli şi omologul sau islandez, Freysteinn Sigmundsson, Vatnajokull – cea mai mare calotă de gheaţă din Islanda – dispare cu o rată de 5 kilometri cubi pe an, o rată cu mult accelerată faţă de primele decenii ale secolului XX. Urmarea dispariţiei gheţurilor islandeze este reducerea presiunii exercitată asupra scoarţei terestre, proces ce accelerează ritmul transformării rocilor subterane în magmă. Calculele celor doi geologi arată deja o creştere cu cel puţin 10% a ratei de producere a magmei faţă de secolul trecut.

„Chiar dacă Vatnajokull nu reprezintă un etalon pentru întreaga planetă, calota islandeză fiind situată chiar la intrtaierea a două plăci tectonice, topirea gheţarilor produce, pe lângă scadarea presiunii asupra scoarţei terestre, creşterea nivelului marilor şi oceanelor, mutând, practic, centrii de presiune. Un atare proces nu poate duce decât la mişcarea semnificativă a plăcilor tectonice şi la creşterea riscului de apariţie a erupţiilor vulcanice. Imaginaţi-vă cum scoarţă terestră, apăsată de gheţurile arctice, se eliberează de presiunea acestora şi se ridica rapid. Apoi, imaginaţi-va apele oceanice care pun presiune pe plăcile tectonice în locuri care nu au cunoscut aceste efecte”, susţine şi Bill Mcguire, profesor în cadrul Universităţii din Londra.

Carolina Pagli a indicat Muntele Erebus din Antarctica, Insulele Aleutine şi vulcanii din Alaska drept locuri în care trebuie să ne aşteptăm în curând la puternice erupţii vulcanice. Totodată, cercetătoarea britanică a menţionat şi pericolul apariţiei unor vulcani în locuri total neaşteptate. „Cât de curând, ne vom confrunta cu o creşterea masivă a activităţii vulcanice la nivel global. Privind spre trecutul Pământului, spre fostele ere marcate de încălziri globale, vom vedea limpede că şi atunci au avut loc aceleaşi fenomene”, a atenţionat aceasta.

6 comentarii

  1. Daca stie cineva ceva referitor la influenta asupra placilor tectonice care ne pot schimba si noua situatia actuala?. Oare cercetatorii nostrii s-au apucat de ceva prospectiuni, modele pe calculator pentru evolutia in viitorul apropiat asupra placilor de la noi in urma acestor evenimente? Am inteles ca in urma cutremurului din Chile s-ar fi modificat din nou axa Terrei. Daca da, o sa fim si noi informati asa cum este civilizat?

  2. Pentru Rodica.

    Nu vom fi informati niciodata, asa cum este civilizat. Dar vom fi dezinformati si mintiti cu un tupeu grosier mereu. Accepta chestia asta si bucura-te de zilele pe care le mai ai. Traieste fara sa stii prea multe. E mai bine si mai sanatos.

  3. Definitely, what a magnificent site and educative posts, I will bookmark your site.All the Best!

  4. Spot on with this write-up, I actually assume this website needs much more consideration. I’ll probably be once more to learn far more, thanks for that info.

  5. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

  6. great points altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s