ARGUMENT CONTRA PROSTIEI :


Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor (ateu) tine cursul de filozofie.

Sa va explic care e de fapt conflictul intre stiinta si religie…

Esti crestin, nu-i asa, fiule?
Da, dle, spune studentul
Deci crezi in Dumnezeu?
Cu siguranta!
Dumnezeu e bun?
Desigur, Dumnezeu e bun.
E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
Da
Tu esti bun sau rau?
Biblia spune ca sunt rau.
Profesorul zambeste cunoscator. Aha! Biblia! Se gandeste putin. Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
Da, dle. As incerca.
Deci esti bun.
N-as spune asta.
Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu.
Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.
El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Iisus sa-l vindece. Cum de Iisus e bun? Poti raspunde la asta?
Studentul tace.
Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
Pai., da, spune studentul
Satana e bun?
Studentul nu ezita la aceasta intrebare „Nu”
De unde vine Satana?
Studentul ezita. De la Dumnezeu.
Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
Da, dle.
Raul e peste tot, nu-i asa?Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
Da
Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
Din nou, studentul nu raspunde.
Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
Studentul se foieste jenat. Da
Deci cine le-a creat?
Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea. Cine le-a creat? Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti. Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Iisus Christos, fiule?
Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.
Da, dle profesor, cred.
Batranul se opreste din marsaluit. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau. L-ai vazut vreodata pe Iisus?
Nu, dle. Nu L-am vazut.
Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Iisus al tau?
Nu, dle, nu l-am auzit.
L-ai simtit vreodata pe Iisus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Iisus sau a lui Dumnezeu?
Nu, dle, ma tem ca nu.
Si totusi crezi in el?
Da.
Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.

Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
Dle profesor, exista caldura?
Da
Si exista frig?
Da, fiule, exista si frig.
Nu, dle, nu exista.
Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.
Studentul incepe sa explice. ‘Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit „frig”. Putem ajunge pana la 458 de grade F sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig – daca ar exista, am avea temperature mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut (-458 F) inseamna absenta totala a caldurii. Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, dle, ci doar absenta ei.

Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.

Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.
Ce vrei sa demonstrezi, tinere?
Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.
De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza. Gresite? Poti explica in ce fel?
Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul. Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul. Un semestru foarte bun, intr-adevar.
Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. predati studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?
Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.
Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer. Studentul se uita in jurul sau, in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului? Clasa izbucneste in ras. E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?

Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde. Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu..
Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul. Acum, dle, exista raul?
Acum nesigur, profesorul raspunde: sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.
La asta, studentul a replicat: Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina.
Profesorul s-a asezat…

http://dincolo-de-materie.blogspot.com

11 comentarii

 1. Superbă demonstraţia

 2. Excelent articol, am sa-l preiau si la mine pe blog.

 3. Nu inteleg care-i fobia ta pentru crestinism.Orice om care studiaza un pic istoria isi da seama ca religia asta se baseaza pe niste mituri .Eu personal nu cred in evolutie(am si o gramada de motive),dar nici in creationismul biblic sau in dumnezeul biblic.Nu cred ca pe lumea asta exista atei,exista doar oameni care au alta parere.Atata timp cat omul nu cunoaste legile dupa care functioneaza lumea asta el nu poate sa detina adevarul.Asa ca adevarul se afla undeva pe la mijloc.

 4. Frumos articol ! Imi place site-ul tau ! Succes !
  Elena

 5. Acesta este unul dintre cele mai penibile si mai aberante demonstratii despre sustinere a crestinismului. Pare o modalitate clasica de manipulare pe care sectantii o utilizeaza in vanatoarea dupa adepti. Nu vreau sa mai intru in amanunte sa mai demonstrez odata ceea ce este foarte usor de demonstrat. Amintesc doar ca Dumnezeu/Creatorul Universului nu are legatura cu religiile; Creatorul nu se reduce doar la fiinta umana; Creatorul include insasi universul, este continumul, iar noi oamenii facem parte integranta din acest continum, Creatorul este cel care ne-a inzestrat cu inteligenta tocmai pentru a cunoaste mai mult, pentru a intelege legatura noastra intrinseca cu universul. insasi existenta inteligentei demonstreaza acest lucru, iar in exemlul expus tocmai inteligenta este cea care ii da argumente studentului, deci nu religia, adica este acelasi rationament, etc.

 6. Daca Dumnezeu nu ar fi avut legatura cu religiile crestine atunci nu L-ar mai fi Trimis pe Unicul Sau Fiu sa ne rascumpere.Credinta si religia crestina nu este o teorie,nimeni nu poate explica existenta Lui Dumnezeu.Omul fara Dumnezeu este mort si gandeste ca un mort…

 7. Mda, credinta e ceea ce ne face sa acceptam un lucru nepalpabil, nedemonstrat inca (daca am sti deja acel lucru de ce ar trebui sa mai credem ca exista?) Asa face si stiinta, cand vorbeste de gauri negre, de „particula lui Dumnezeu”, de lucruri teoretice, fenomene sau mai stiu eu ce… se bazeaza pe teorii, tot un fel de credinte, asa mai cosmetizate, ca sa para mai valoroase.
  De cate ori, pe parcursul istoriei, stiinta nu a avut erori? A luat-o pe drumuri inchise, sau gresite si a realizat asta deabia dupa mult timp (teorii peste teorii, gresite, care s-au transformat, s-au cizelat, si… dupa mii de ani incep sa se apropie de religie, involuntar, pentru ca… stiinta si religia sunt cam acelasi lucru. Religia e stiinta inca criptata, pe cand stiinta e religia descoperita. De ce trebuie sa se excluda neaparat?

  Oricum, poate „dacul” sa intre putin in amanunte si sa ne demonstreze inca o data ceea ce este „foarte usor de demonstrat”?Sunt si eu curios la ce se gandea totusi.

 8. Daca raul este lipsa lui Dumnezeu, atunci cum se face ca pana si oamenii care nu sunt crestini (acei oameni care, conform Bibliei, o sa se tavaleasca in chinurile Iadului) pot fi buni ??!?

  • @Donie , nu uita ca si ce-i care nu sunt crestini au un Dumnezeu, chiar daca nu-i cel adevarat , religia in deosebi te invata lucruri bune…

 9. You made various good points there. I did a search on the subject and found nearly all folks will agree with your blog.

 10. Hm, So i’m comfortable with this but nevertheless not absolutely convinced, thus i’m about to research a bit more.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s