Am dat de naiba..!G20 va sta la ''cârma '' afacerilor economice globale


Grupul celor 20 de naţiuni dezvoltate şi în curs de dezvoltare – G20 – este pe cale să devină primul organism coordonator al problemelor economice mondiale, reflectând o altfel de “nouă ordine”, în care economiile emergente au şi ele un cuvânt de spus.

Cu prilejul reuniunii lor de la Pittsburgh, în Statele Unite, liderii G20 au mai convenit şi creşterea importanţei Fondului Monetar Internaţional, prin potenţarea puterii de vot a ţărilor anterior subreprezentate în acest organism financiar. Potrivit formulării Casei Albe, G20 va deveni „forumul principal pentru cooperarea lor economică pe plan internaţional”, înlocuind astfel G8 – grupul celor şapte state industrializate, plus Rusia. G8 nu va dispărea definitiv, dar el nu se va mai concentra asupra problemelor economice.

G20 fusese format în 1999, din miniştrii de Finanţe şi guvernatorii bancari, ca răspuns la criza financiară din Asia, cu misiunea de a ajuta G7 – SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, Japonia şi Italia – în dialogul cu restul lumii.

Prin reorientarea decisă vineri, SUA şi statele europene dezvoltate recunosc o nouă realitate economică globală, în care economiile emergente joacă un rol mai important, mai ales în urma crizei financiare internaţionale, care a afectat în special economiile avansate.

Prin asumarea rolului de coordonator economic global, G20 va asigura, şi după ieşirea din criză, menţinerea cooperării între statele membre. În acest sens, încă de anul trecut, Grupul a fost “promovat” de la nivel ministerial, la nivel de lideri. Noile funcţiuni ale G20 constituie mari victorii pentru preşedintele Barack Obama, care de la preluarea mandatului încearcă să schimbe arhitectura financiară internaţională, astfel încât aceasta să recunoască puterea economică a Chinei şi a altor economii emergente.

Acordul de rearanjare a structurii de vot din FMI are şi ea o mare însemnătate pentru administraţia Obama, dat fiind că SUA au propus modificarea. Viteza cu care G20 a acceptat propunerea este în sine surprinzătoare, din cauza sensibilităţii politice a chestiunii pentru Europa, care va înregistra cea mai semnificativă diminuare a puterii de vot. Creşterea importanţei economiilor emergente în sânul FMI şi în afacerile economice mondiale îl mai poate ajuta pe Obama în încercarea sa de a-i determina pe marii exportatori precum China să-şi mărească cererea internă. Aceasta poate accelera creşterea mai rapidă a unor economii lente, cum este cea americană, prin găsirea de pieţe noi.
G20 a mai convenit să aleagă preşedintele FMI în funcţie de calificări, nu de naţionalitate, ca până acum. Decizia este importantă, deoarece preşedinţi ai FMI au fost numai europeni, în timp ce preşedinţii Băncii Mondiale au fost mereu americani. Liderii G20 s-au angajat ca până la finele anului 2012 să implementeze noi reguli “internaţionale” vizând îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a capitalurilor financiar-bancare. Aceste reguli, introduse pe măsură ce condiţiile economice se îmbunătăţesc, vor căuta să prevină repetarea unor crize financiare similare.

Declaraţia G20 consideră că responsabile parţial pentru criza financiară ar fi slaba reglementare şi lipsa de supervizare, la care s-au adăugat iresponsabilitatea în asumarea de riscuri de care au dat dovadă băncile şi alte instituţii financiare. Documentul denotă un acord al liderilor asupra reformării sistemului de recompense al băncilor, privită ca “o parte esenţială a efortului nostru de creştere a stabilităţii financiare”. Unele guverne europene, în special cel al Franţei, au militat pentru reducerea strictă a bonusurilor din sectorul financiar. Dar Statele Unite s-au opus ideii de limitare a acestora.

Demonstraţii cu scântei

Poliţia americană a operat joi 15 arestări în cursul unei manifestaţii neautorizate a tinerilor împotriva Summitului G20 din Pittsburgh, joi. În cursul manifestaţiei, la care au participat circa o mie de tineri, protestatarii au început să arunce cu pietre şi cărămizi, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi, potrivit unor manifestanţi, cu gloanţe de cauciuc. Unii protestatari aveau steaguri cu negru şi roşu, alţii agitau pancarte în care denunţau „avariţia capitalismului” sau promovau comerţul echitabil.

La doi kilometri de centrul de conferinţe unde s-au strâns liderii din G20, vehicule ale poliţiei blocau traseul manifestanţilor. „Trebuie să părăsiţi acest loc. Este o manifestaţie ilegală. Indiferent de activitatea voastră, veţi părăsi acest loc sau vă veţi expune acţiunilor poliţiei, riscaţi să fiţi arestaţi sau vizaţi de tiruri de arme neletale ce vă pot răni”, le striga poliţia manifestanţilor, prin portavoce.

Miercuri, forţele de ordine au arestat 14 membri ai Greenpeace, care desfăşuraseră un banner pe un pod, cerându-le liderilor din G20 să ia măsuri energice împotriva încălzirii globale. Activiştii au fost eliberaţi a doua zi, dar au fost inculpaţi pentru conspiraţie şi tulburarea ordinii publice.

4 comentarii

  1. […] } In continuarea ,a ceea ce spuneam cu foarte putin timp in urma , cum ca lucrurile incep sa se imputa foarte serios […]

  2. Very nice post and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

  3. There are some fascinating closing dates in this article however I don’t know if I see all of them middle to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as properly

  4. My partner and i absolutely have to think much more in that way to see things i can do concerning this.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s