Ce rapid se duc gheţarii!


Calotele de gheaţă de la Polul Nord, dar şi de la Polul Sud se topesc cu o rapiditate mult mai mare decât prevedea orice estimare făcută în trecut. Mai mult, în anumite regiuni gheaţa dispare fără să fie influenţată de încălzirea globală, susţine un grup de oameni de ştiinţă.

thumb_612_x_0_4165-185922-untitled3

Conform analizei datelor furnizate de un satelit NASA, un grup de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a ajuns la o concluzie alarmantă: gheaţa din Grţnlanda şi din partea vestică a Antarcticii se topeşte foarte repede. Cercetătorii au evaluat peste 50 de milioane de măsurători făcute cu laserul. “Stratul de gheaţă de la Polul Sud a pierdut, în medie, 9,14 metri din grosime, în ultimii şase ani.

Valorile măsurate sunt duble faţă de cele din perioada 1995 – 2003”, declara unul dintre savanţi. Mai mult, potrivit Welt, apa care se scurge a ajuns să formeze râuri care erodează gheţarii, indiferent de temperatură, dispariţia acestora fiind doar o chestiune de timp. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri ce se va întâmpla dacă se vor topi calotele, însă avertizează că ar putea creşte nivelul mărilor şi astfel vor dispărea multe insule de pe Terra.

Un comentariu

  1. Între iulie şi septembrie 2009 sînt 2 luni de vară în care e firesc să se topească o parte din gheaţa de la pol. Harta publicată mi se pare manipulatoare.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s