Putin refuză să denunţe Pactul Ribbentrop-Molotov


La comemorările de la Gdansk, unde toată lumea spera că îşi va cere scuze pentru rolul jucat de URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, premierul rus a refuzat să denunţe Pactul Ribbentrop-Molotov (care ar fi dus la invadarea Poloniei de către Hitler).

În timp ce gazda reuniunii, premierul polonez Donald Tusk, a apreciat că „Pactul Molotov-Ribbentrop a provocat agresiunea împotriva Poloniei” şi că acest „adevăr poate fi dureros, dar nu trebuie să ofenseze pe nimeni”, Vladimir Putin a explicat clar că vina pentru declanşarea războiului mondial nu revine numai URSS şi Germaniei, ci şi Franţei şi Angliei, dar şi Poloniei.

„Pactul Ribbentrop-Molotov a fost precedat de acordul polono-german din 1934 şi alte înţelegeri de neagresiune semnate între Germania şi alte state europene. Şi imediat după semnarea acordului de la Munchen din 1938, trupele poloneze au intrat împreună cu cele ale Wehrmachtului pe teritoriul Cehoslovaciei. Eu nu fac niciun fel de aprecieri, nu de aceea am venit aici. Dar istoria nu are o singură culoare, greşeli au fost multe din partea tuturor părţilor şi toate aceste acţiuni au dus la agresiunea nazistă a Germaniei”, a afirmat premierul rus la comemorarea a 70 de ani de la debutul celui de-al Doilea Război Mondial.

De vină pentru percepţia greşită de care dau dovadă cei din Occident, dar şi balticii şi polonezii sunt istoricii, crede Putin, care, la fel ca politicienii, „se străduiesc să arunce vina pentru izbucnirea războiului asupra unui singur stat”.

Totuşi, specialiştii vor trebui să se pronunţe în ceea ce priveşte cauzele conflictului, a adăugat Putin, care a sfătuit Polonia să treacă peste rănile istorice pentru a putea construi relaţii bilaterale trainice cu Rusia, potrivit RIA Novosti. În privinţa masacrului ofiţerilor polonezi din pădurea de la Katyn, Putin a declarat că va permite accesul experţilor polonezi la arhiva sa doar dacă şi Polonia va face acelaşi gest.

Merkel critică alungarea germanilor din Polonia

Deşi cancelarul german şi-a mai turnat o dată cenuşă în cap pentru responsabilitatea ce revine Germaniei în declanşarea războiului mondial şi pentru faptul că a „cauzat suferinţe incomensurabile în lume, 60 de milioane de morţi”, Angela Merkel a insistat şi asupra unui episod controversat de după înfrângerea Germaniei: alungarea germanilor din Europa Centrală şi de Est (inclusiv Polonia). „Alungarea a peste 12 milioane de persoane din teritoriile fostei Germanii, astăzi în Polonia, este evident o nedreptate şi acest lucru trebuie spus”, a afirmat Angela Merkel.

1 comentariu

  1. Well I really liked reading it. This tip provided by you is very helpful for good planning.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s