Chavez consideră că SUA ar putea ataca Venezuela, după acordul militar americano-columbian


Preşedintele american Barack Obama este „pierdut într-un labirint”, a declarat duminică preşedintele venezuelean Hugo Chavez, avertizând că un atac al Statelor Unite împotriva ţării sale ar antrena un răspuns militar din partea mai multor ţări, relatează AFP.

„O agresiune împotriva Venezuelei ar determina o ripostă nu doar din partea Venezuelei, ci a mai multor ţări. Pentru mine este clar: o amplă mişcare antiimperialistă s-ar ridica de pe aceste pământuri” ale Americii Latine, a afirmat Chavez în emisiunea sa transmisă de radio şi televiziune, „Alo Presidente”.

„Ferească Dumnezeu” de un asemenea atac, a adăugat el. „Dar trebuie să fim pregătiţi.

Şi una dintre cele mai bune modalităţi de a-l evita este să demonstrăm inamicului că dacă va agresa Venezuela, va plăti atât de scump, încât va regreta”.

„Noi nu vrem război, detestăm războiul, dar trebuie să fim pregătiţi pentru el. Suntem primii pe listă. Suntem prima ţintă a imperiului care foloseşte Columbia şi bazele de la Aruba şi Curaçao. Ne încercuiesc”, a spus Chavez. Acesta se referea la acordul militar dintre Columbia şi Statele Unite prin care Pentagonul poate folosi şapte baze militare columbiene în combaterea traficului de droguri şi a terorismului.

Chavez, care criticase deja vehement acest acord, considerându-l o ameninţare pentru ţara sa, a cerut din nou Statelor Unite să renunţe la bazele din America Latină.

Preşedintele Obama este „pierdut într-un labirint teribil” şi „nu înţelege” ce aşteaptă de la el ţările latino-americane, a afirmat Chavez, menţionând şi expulzarea preşedintelui Hondurasului, Manuel Zelaya, la sfârşitul lunii iunie. „Obama „este pierdut într-o nebuloasă”, a repetat el. „Trebuie să înveţe un pic mai mult. Este un om tânăr, plin de intenţii bune”, a adăugat totuşi preşedintele venezuelean.

El răspundea unei aluzii la adresa lui, pe care o făcuse Obama în Mexic. Preşedintele american calificase drept „ipocrizie” cricile faţă de aşa-zisa pasivitate a Statelor Unite în problema Hondurasului, venind de la lideri care, de altfel, le cer Statelor Unite să lase America Latină în pace.

„Obama, nu vă cerem să interveniţi în Honduras, dimpotrivă. Vă cerem ca imperiul să îşi retragă oamenii din Honduras şi elibereze America Latină din ghearele sale. Obama, aceasta nu este ipocrizie, ipocrizia o găseşti acolo”, în Statele Unite, a continuat Chavez. Potrivit lui, „toate guvernele din Honduras care au încercat să frâneze agresiunea yankee au fost răturnate, inclusiv cel al lui Zelaya, care a fost răsturnat de yankei”.

Chavez a afirmat că expulzarea lui Zelaya, destituit în 28 iunie de autorităţile civile din Honduras şi trimis în Costa Rica, a fost decisă la baza americană Palmerola, din această ţară. „Pe Zelaya l-au urcat în avionul care a aterizat la Palmerola şi acolo au apărut militarii yankei. Ei ştiau că preşedintele este prizonier acolo şi au discutat cu militarii din Honduras. Nu ştiau ce să facă cu el, să îl ucidă, să îl închidă… şi acolo au luat decizia: Costa Rica”, afirmă Chavez, adăugând: „Este un lucru foarte grav, domnule preşedinte Obama”.

Potrivit lui Zelaya şi Chavez, lovitura de stat a fost încurajată de persoane apropiate fostei administraţii americane a lui George W. Bush. Sursa: NewsIn

2 comentarii

  1. Hello. splendid job. I did not anticipate this. This is a splendid story. Thanks!

  2. Now, that’s a good start however i’ll have to consider that a tad more. Will show you what more there really is.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s