Putin avertizează Georgia cu un nou conflict / Analiştii: Rusia a declarat război SUA / Rusia, gata să susţină militar Abhazia


Premierul rus Vladimir Putin a afirmat că războiul cu Rusia din urmă cu un an ar trebuie să fie o lecţie pentru georgieni. Putin a avertizat Georgia miercuri în legătură cu orice tentativă de a prelua controlul în cele două regiuni separatiste proruse.

thumb_putin_epa_
„Dacă trebuie să înveţe doar o lecţie din evenimentele din august anul trecut, atunci să înveţe că nu le serveşte la nimic să facă uz de forţă”
, a spus Putin.

Premierul a mai spus că nu poate exclude un nou conflict în această regiune a Caucazului, atât timp cât preşedintele georgian Mihail Saakaşvili este la putere.

„Nimic nu poate fi exclus, având în vedere liderii georgieni de acum”
, a subliniat Putin.

Însă, orice tentativă a Georgiei de a recurge la forţă împotriva Osetiei de Sud şi Abhaziei „ar fi mult mai dificilă” după războiul din august 2008, a declarat Putin., „Rusia va desfăşura forţe în Abhazia. Vom pune la punct un sistem modern de control la frontiere. Toate aceste măsuri sunt garanţii de securitate suplimentare pentru Abhazia şi Osetia de Sud”, a adăugat Putin.

„Totul va costa 15-16 miliarde de ruble”, 463 milioane de dolari,
a precizat el.

Săptămâna trecută s-a împlinit un an de la declanşarea conflictului dintre Georgia şi Rusia.

Analiştii: Rusia a declarat război SUA

lay_0307medvedev


Declaraţiile preşedintelui rus Dmitri Medvedev la adresa omologului său ucrainean Viktor Iuşcenko înseamnă, în opinia cunoscutului geopolitician rus Aleksandr Dughin, că Moscova a declarat război Statelor Unite pentru controlul spaţiului postsovietic, acesta neexcluzând posibilitatea declanşării unui conflict armat în Crimeea şi regiunile din estul Ucrainei

În opinia liderului Mişcării Internaţionale Euroasiatice ruse, mesajul preşedintelui Dmitri Medvedev poate fi considerat o declaraţie de război. Dughin a subliniat că Moscova a declarat război nu Ucrainei, ci SUA, pentru controlul spaţiului postsovietic, potrivit Novai Reghion.


„Rechemarea, iar, în cazul nostru, amânarea trimiterii unui ambasador în Ucraina reliefează o situaţie gravă. Este o situaţie preconflictuală şi aceasta se întâmplă în cazuri excepţionale”

, a spus Dughin, fost consilier al preşedintelui Dumei de Stat în 1998, scrie presa rusă.

Rusia îşi revizuieşte atitudinea faţă de Ucraina

Potrivit lui Dughin, mesajul preşedintelui Medvedev către liderul de la Kiev ar putea avea legătură cu revizuirea atitudinii Rusiei faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, după scenariul georgian din august 2008.

„Noi am recunoscut integritatea teritorială a Georgiei până în ultimul moment, dar nu şi după noile acţiuni ale preşedintelui Mihail Saakaşvili. Situaţia privind ambasadorul Rusiei în Ucraina este un fel de pregătire înainte de revizuirea atitudinii noastre faţă de integritatea teritorială a Ucrainei”
, este de părere acesta.

„America administrează atât Ucraina, cât şi întregul spaţiu postsovietic ca la ea acasă: schimbă preşedinţi, crează mişcări extremiste proamericane distructive şi destabilizatoare a declarat geopoliticianul rus. Rusia a tot aşteptat ca Ucraina şi alte republici ex-sovietice să-şi vină singure în fire, dar, văzând că acest lucru întârzie să se producă, a declarat război SUA pentru controlul spaţiului postsovietic”
, a explicat Dughin

‘Următorul pas pe care îl va face Moscova în raport cu Ucraina va fi revizuirea Tratatului de bază din 1997 şi formularea unor pretenţii teritoriale faţă de statul vecin, spune Dughin. Într-un cuvânt, ar trebui să ne pregătim de război, astfel şi-a încheiat politologul interviul acordat agenţiei de presă ruse Novai Reghion.

Pe urmele divergenţelor din ultimele zile:

* iunie: Ucraina anunţă expulzarea consilierului ambasadei Rusiei la Kiev, Vladimir Lisenko şi a consulului general rus la Odessa, Aleksandr Gracev, pretinzând că cei doi diplomaţi practică activităţi incompatibile cu statutul lor. În replică, Moscova a propus Kievului să scurteze misiunea consulului general al Ucrainei la Sankt Petersburg, Natalia Prokopovici şi a consilierului ambasadei ucrainene în Rusia, Igor Berezkin

* 10 august: „Vreau să vă informez că faţă de evoluţia antirusească actuală a liderilor ucraineeni, am luat decizia să amân trimiterea unui nou ambasador la Kiev”, a spus Dmitri Medvedev într-o scrisoare adresată preşedintelui Viktor Iuşcenko.

* 11 august: Medvedev a criticat atitudinea „antirusă” a autorităţilor ucrainene, apreciind că nivelul tensiunilor între cele două state a atins cote „inedite”. El a precizat că, dacă îngrijorarea legată de relaţiile bilaterale nu este un lucru nou, „tensiunile în relaţiile dintre cele două state au atins în realitate un nivel inedit”. Acesta menţionează în special poziţia a Ucrainei în timpul conflictului ruso-georgian din Osetia de Sud în urmă cu un an: „arme ucrainene au fost utilizate pentru a ucide civili şi trupe ruse de menţinere a păcii”. El s-a referit de asemenea la invocarea „ameninţării ruse” drept argument pentru aderarea la NATO în campania de denigrare a limbii şi culturii ruse în Ucraina

* 12 august: Ucraina acuză Kremlinul de „complexe imperialiste”. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu amânarea trimiterii unui nou ambasador la Kiev. „Personal nu mă simt jignit de acest lucru, mă simt oarecum dezamăgit, pentru că prezenţa diplomaţilor, inclusiv a ambasadorilor, este mai bună decât absenţa lor”.

RUSIA GATA SA SUSTINA MILITAR ABHAZIA

puttin

Rusia este gata să susţină din punct de vedere militar Abhazia, „dacă va fi nevoie” , a declarat, astăzi, premierul rus, Vladimir Putin, în timpul unei vizite în republica recunoscută de ONU acum un an, la presiunile Rusiei, scrie AFP.

Declaraţia premierului rus vine în contextul unor tensiuni crescute între Rusia şi Georgia, la câteva zile după marcarea unui an de la scurtul război stârnit de dorinţa de independenţă a unei regiune georgiene separatiste, Osetia de Sud.

Putin se află în prima vizită oficială în Abhazia de la recunoaşterea independenţei acestui teritoriu, alături de Osetia de Sud, la 26 august 2008.

În urmă cu aproape o lună, o vizită a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev în Osetia de Sud a fost catalogată de oficialii europeni ca „incompatibilă” cu principiile integrităţii teritoriale ale Georgiei.

Vizita lui Putin în Abhazia a fost aspru criticată la Tbilisi, unde Ministerul Afacerilor
Externe a protestat faţă de acestă nouă tentativă de destabilizare a situaţiei şi de stârnire de tensiune în Caucaz. Este vorba de „o nouă dovadă din partea Rusiei de sfidare continuă a normelor internaţionale recunoscute şi a principiilor dreptului internaţional”, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Putin a declarat jurnaliştilor abhazi că un nou conflict armat cu Georgia nu este exclus, atâta timp cât preşedintele Mihail Saakaşvili se află în fruntea ţării.

2 comentarii

  1. You completed several good points there. I did a search on the theme and found the majority of folks will go along with with your blog.

  2. Hm, I’m just happy with this nevertheless not fully positive, hence i’m going to research even more.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s