TENSIUNI IN CAUCAZ – POSIBIL UN NOU CONFLICT..??


23/07/2009

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat miercuri, aflat în Georgia, că Statele Unite nu susţin independenţa teritoriilor Abhazia şi Osetia de Sud, de la care a pornit războiul ruso-georgian din 2008.

Georgia a cerut SUA să trimită ajutoare pentru a preveni o noua invazie a ruşilor. Biden a replicat: „Dacă şi când Georgia ne va cere asta, vom lua decizia atunci”.

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a cerut Statelor Unite arme defensive de ultimă generaţie, ameninţând că un refuz ar încuraja o invazie rusă.
Saakaşvili a spus că discuţiile privind înarmarea Georgiei se află în „cel mai incipient stadiu” dar că va îi va cere lui Biden să grăbească livrarea sistemelor antiaeriene şi antitanc.

În opinia lui Saakaşvili, o Georgie cu o asemenea tehnică „ar face orice minte strălucită să se gândească de două ori înaintea oricărei acţiuni militare”.

Consilierul lui Biden, Antony Blinken, a spus că o decizie a SUA de a nu furniza Georgiei arme ar fi văzută ca o dovadă de slăbiciune. „Cred că ăsta ar fi cel mai clar semn pentru ruşi: Duceţi-vă peste ei”, a zis Blinken.

* Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut în ianuarie cabinetului său să sancţioneze economic ţările care sau furnizat arme Georgiei în timpul războiului

Testicule

Saakaşvili a persiflat ameninţările care i le-a adus acum un an premierul rus, Vladimir Putin, care a promis să-l „spânzure de testicule” pentru ofensiva militară împotriva Osetiei de Sud. Liderul de la Tbillisi a spus că a rămas „şi cu testicule şi a reuşit să-şi păsteze şi postul de preşedinte”.

„Vreau să spun că Putin a promis să-mi aplice o intervenţie nu tocmai de natură medicală, dar răspunsul nostru a fost pe măsura ameninţării: Putin nu a reuşit să opereze o schimbare de putere în Georgia înainte de termenul constituţional”, a spus Saakaşvili.

„Suntem clar de partea voastră, pentru recunoaşterea integrităţii teritoriale”, a mai zis vicepreşedintele american, potrivit căruia „refuzăm să recunoaştem că Abhazia şi Osetia de Sud nu fac parte din Georgia”.

Sute de soldaţi ruşi se află în acest moment în cele două teritorii disputate.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că speră că Georgia şi-a învăţat lecţia şi nu va mai încerca să recucerească provinciile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

* „Este de înţeles grija Rusiei privind extinderea NATO, dar nimeni nu poate dicta pentru o altă ţară” -Biden

RUSIA AVERTIZEAZA GEORGIASA NU FACA VREO MISCARE GRESITA IN OSETIA SE SUD

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că speră că Georgia şi-a învăţat lecţia şi nu va mai încerca să recucerească provinciile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

La o zi după ce a vizitat Osetia de Sud, unde armata rusă s-a luptat cu cea georgiană în războiul de cinci zile din august 2008, Medvedev a lăsat puternic de înţeles că Rusia va răspunde din nou prin metode militare dacă Georgia încearcă să recucerească vreunul dintre cele două teritorii.

„Nu mi-ar plăcea să povestesc în mod special ce s-a întâmplat anul trecut şi la ce am fost forţaţi să dăm un răspuns puternic şi destul de eficient”, a declarat preşedintele rus la o întâlnire cu mai mulţi ofiţeri, citat de Agerpres.

„Sper că această lecţie a fost adânc înrădăcinată în memoria celor care încearcă acum să reorganizeze ordinea actuală, a celor care încearcă să-şi rezolve problemele personale prin violenţă”, a spus Medvedev.

„Principala lecţie pentru noi a celor evenimente este necesitatea de a desfăşura exerciţii complete şi extrem de eficiente ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a afirmat liderul de la Kremlin.

În vizita sa la portul Novorossiisk de la Marea Neagră, Medvedev a asistat la demonstraţiile militare organizate de un batalion al Diviziei a 7-a de Aeropurtate care a luat parte la războiul de anul trecut.

Rusia a încheiat săptămâna trecută manevrele „Caucaz 2009”, care au implicat sute de soldaţi, inclusiv cei care au fost detaşaţi în Abhazia şi Osetia de Sud.

Medvedev a vizitat luni capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali, şi a salutat regiunea ca pe „o nouă ţară”.

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a criticat vizita preşedintelui rus, considerând-o un „gest imoral”.

RUSIA AVERTIZEAZA ASUPRA REANARMARII GEORGIEI

Rusia va lua ‘măsuri concrete’ pentru prevenirea reînarmării Georgiei, a declarat ministrul adjunct rus pentru Afaceri Externe, Grigory Karasin, joi.

Vom continua să prevenim reînarmarea regimului lui Saakaşvili şi vom adopta măsuri concrete împotriva acestei chestiuni a declarat Karasin într-un interviu.

‘Suntem profund îngrijoraţi de activitatea guvernului georgian în direcţia remilitarizării ţării, fapt perceput de anumite state cu calm, chiar cu o atitudine pozitivă’, a adăugat ministrul rus.

Rusia va examina ‘limitarea sau stoparea cooperării tehnice, militare şi economice’ cu statele care oferă Georgiei arme, a adăugat diplomatul rus. Moscova a mai acuzat în trecut şi Ucraina de înarmarea Georgiei.

Oficialul rus a acuzat joi Georgia de comploturi rpivind înscenarea de ‘incidente provocatoare’ la graniţele cu regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

‘Noi ştim sigur că toate ideile lansate de autorităţile georgiene sunt periculoase, fie că e vorba de ‘marşul păcii’, fie că e vorba de ‘taberele patriotice de tineret’ implantate în apropierea frontierelor cu Osetia de Sud şi Abhazia’, a precizat acesta.

Cu doar o lună înainte de împlinirea unui an de la conflictul ruso-georgian, tensiunile dintre Rusia şi fostul vasal sovietic încep să crească.

Georgia presează Statele Unite să suplimenteze numărul monitorilor din regiune şi să-i vândă arme în efortul de a se apăra de ceea ce ea percepe drept o ameninţare din partea trupelor ruse staţionate în Osetia de Sud şi Abhazia, cele două regiuni georgiene separatiste aflate la baza conflictului din 7 – 12 august 2008.

Vizita vicepreşedintelui SUA Joe Biden în Ucraina şi apoi în Georgia vine la două săptămâni după ce preşedintele Barack Obama a fost în Rusia, în scopul relansării relaţiilor bilaterale îngheţate în timpul mandatelor lui George W. Bush şi al lui Vladimir Putin.

NATO şi Rusia şi-au exprimat într-o atmosferă calmă viziunile contradictorii asupra lumii

Rusia şi statele membre NATO şi-au confruntat miercuri într-o atmosferă calmă viziunile asupra extinderii Alianţei Nord-Atlantice până la frontierele ruse, la aproape un an de la conflictul ruso-georgian care a afectat grav relaţiile dintre cele două părţi, transmite AFP.

„Partenerii noştri din NATO au pus multe întrebări privind motivele pentru care considerăm drept ameninţări extinderea NATO şi instalarea unor infrastructuri militare ale Alianţei tot mai aproape de frontierele noastre”, a declarat un oficial rus, după o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la sediul din Bruxelles al organizaţiei.

În faţa ambasadorilor din cele 28 de state membre NATO şi a conaţionalului său, Dmitri Rogozin, Vladimir Nazarov, şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, el a prezentat în linii mari noua „strategie naţională de securitate” pe care Rusia a adoptat-o la 12 mai şi potrivit căreia NATO şi Statele Unite sunt ameninţările principale.

Rogozin, ambasadorul rus la NATO, a descris reuniunea drept un „dialog intelectual care a dus la unul politic” şi care a permis ţării sale să-şi expună viziunea asupra lumii.

2 comentarii

 1. You made some clear points there. I did a search on the subject matter and found most guys will go along with with your blog.

 2. Hm, I am ok with this but still not totally convinced, so i am gonna research a little bit more.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • wordpress
visitor
 • iulie 2009
  L M M J V S D
  « iun.   aug. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031