TEAPA… NABUCCO


grup
O alta mare gafa a Romaniei ” sub ” Basescu este sustinerea acestui proiect NABUCCO ,care a fost parafat ieri in capitala Turciei si care de fapt, nu are nici o baza reala ca acesta sa fie viabil, in proportie de 100% ,deoarece din resursele de gaze naturale pentru acest proiect ,nu se acopera decat 15 miliarde de metri cubi din necesarul de 31 de miliarde de metri cubi de gaze
, ceea ce oricum nu satisface, nici pe departe, necesarul energetic al spaţiului european.

Pe 11 octombrie 2002, Opera de Stat din Viena s-a îmbrăcat în haine de gală pentru o reprezentaţie de clasă, în patru acte. “Nabucco”, celebra piesă a italianului Giuseppe Verdi, se juca în fosta capitală imperială, amintind prin arii celebre de temele perene ale libertăţii şi sclaviei.

Într-un colţ al sălii, cinci oficiali necunoscuţi savurau un moment istoric: companiile OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz şi Botas tocmai semnaseră un protocol care statua intenţia celor cinci ţări pe care le reprezentau de a demara construcţia unui gazoduct menit să elibereze Europa de eterna dependenţă energetică de Rusia. Ideea a venit natural: de ce nu s-ar numi tocmai acest mega-proiect energetic Nabucco? Botezul fusese bifat.

Şapte ani mai târziu, proiectul cu nume de operă a strâns deja o serie impresionantă de controverse şi divergenţe şi se pregăteşte de actul final, înainte ca ideile proiectanţilor să capete formă fizică. Semnarea acordului pentru demararea proiectului este anunţată pentru luni, 13 iulie şi solicită prezenţele Turciei, Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei. Plus degetele încrucişate ale întregii Europe Occidentale.

De ce ar putea rămâne conducta
goală

După şase ani în care deciziile referitoare la proiectul Nabucco au fost încâlcite şi rare, criza gazelor de la începutul acestui an a tras semnalul decisiv: Bătrânul Continent nu-şi mai poate amâna la infinit viitorul şi trebuie să găsească soluţii alternative la “asul” Gazprom din mâneca Rusiei. Aşa a revenit la suprafaţă Nabucco, gazoductul care ar trebui să transporte
resursele din Marea Caspică, via
Turcia, în spaţiul comunitar. Proiectul prevede tranzitarea României, pe o porţiune de 460 de kilometri.

În doar câteva luni, ţările implicate au reuşit să negocieze parametrii funcţionali ai acordului: cât gaz opreşte fiecare ţară tranzitată sau care sunt taxele pe care participanţii le vor percepe. Conducta are formă pe hârtie şi ar putea fi construită, la limită, chiar începând de săptămâna viitoare. Rămâne însă un aspect decisiv şi neevaluat: de la cine vor cumpăra semnatarii acordului gazul necesar?

”Azerbaijanul, Irakul şi Egiptul vor deveni principalii furnizori ai gazoductului Nabucco, urmând să livreze 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, începând cu 2015” declara ieri Wolfgang Ruttenstorfer, şeful companiei austriece OMV. Câteva precizări sunt necesare: Nabucco e proiectat să transporte 31 de miliarde metri cubi de gaze
, ceea ce oricum nu satisface, nici pe departe, necesarul energetic al spaţiului european.

Actuala conductă-problemă care tranzitează Ucraina, livrând Europei gazul rusesc, are o capacitate de 120 de miliarde metri cubi de gaze anual. Europa are nevoie de 150 de miliarde metri cubi de gaze pe an

Injecţia europeană încearcă să trateze criza din România

Nu doar criza gazelor din ianuarie 2009, ci şi contextul economic european a determinat oficialii de la Bruxelles să se gândească serios la mega-proiecte energetice, capabile să „finanţeze” criza şi să redeseneze siguranţa unei Europe care încearcă să găsească soluţiile alternative la dependenţa de gazul rusesc.

După ce în urmă cu doar câteva luni, Bruxelles-ul promova combaterea recesiunii prin ideea asistenţei financiare
acordate unor proiecte energetice viabile, marţi, 7 iunie, miniştrii de finanţe comunitari şi-au dat acceptul final pentru susţinerea proiectului Nabucco. Dintr-un total de aproape patru miliarde de euro dedicaţi iniţiativelor din sectorul energiei, Comisia Europeană a repartizat României 320 de milioane de euro, sumă menită să acopere parţial costurile de construire a gazoductului.

“României i-a fost destinată o injecţie de capital constând în fonduri europene şi va deveni un actor activ în noul concept de securitate energetică adoptat de Parlamentul şi Consiliul European”, declara joi Ministrul Afacerilor Europene, Vasile Puşcaş. Pe hârtie, schema e simplă: România va avea ca responsabilitate implementarea unui proiect complex cu o importantă componentă de cooperare regională, luând parte la patru acţiuni majore integrate proiectului Nabucco: interconectarea pentru gaz cu Bulgaria, interconectarea pentru gaz cu Ungaria, proiectul de infrastructură propriu-zisă şi echiparea pentru fluxurile inverse de gaz.

Suma totală acordată? 320 de milioane de euro. Testul instituţional va fi însă o adevărată provocare, în condiţiile în care România a gestionat ambiguu în trecut şansele de finanţare şi proiectele fondate pe cooperare. Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României în procesul de aderare la UE şi-a exprimat însă încrederea că “Bucureştiul se va dovedi un actor viabil într-o serie de proiecte energetice cu relevanţă nu doar regională, ci şi comunitară, demonstrând capacitatea de implementare atât a fondurilor europene, cât şi a proiectelor în sine”.

Din consorţiul Nabucco fac parte, în prezent, cu un procent egal de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botas (Turcia) şi RWE (Germania)

CACEALMAUA

Un proiect prea mic pentru o Rusie atât de mare

Din momentul în care Europa a trimis semnale certe că investighează soluţii energetice alternative la gazul rusesc, calculele geopolitice s-au reluat febril. „Rusia va face tot posibilul să împiedice proiectul Nabucco”, au spus vocile experţilor, invocând chiar eventuale intervenţii militare ale Kremlinului pentru a evita scoaterea Moscovei din circuitul energetic.

După toate datele însă, spectrul unei Rusii foarte îngrijorate de Nabucco nu are fundament în realitate. Cifrele vorbesc de la sine: în condiţiile în care Europa are nevoie de 150 de miliarde metri cubi de gaze anual, Kremlinul va rămâne încă, pe termen mediu, furnizorul principal. Nabucco nu poate „duce” decât 20% din necesarul de gaze al UE, cifră mult prea mică pentru a ameninţa proiectele alternative sprijinite de ruşi: South Stream şi Nord Stream.

“Cred că nu există riscuri ca Rusia să-şi piardă poziţia pe piaţa europeană din cauza proiectului Nabucco. Toate aceste proiecte au modele diferite de afaceri şi vor avea resurse şi clienţi diferiţi”, declara Wolfgang Ruttenstorfer, şeful OMV.

Atlasul geografic

În mod cert, Gazprom-ul şi-ar dori ca South Stream să fie mult mai popular decât Nabucco, dar nu se simte ameninţat de concurenţa sa. Cu atât mai mult cu cât proiectul în care este implicată şi România nu dispune de nicio certitudine în ceea ce priveşte eventualii furnizori de gaze.

Resursele energetice necesare sunt incerte, în contextul în care Azerbaijanul figurează pe prima poziţie pe lista furnizorilor. Cel mai simplu spus: vorbim despre ţara al cărei preşedinte, Ilham Aliyev, îşi conduce politica externă după un principiu elementar – „fii prietenos cu toată lumea, dar nu-ţi strica niciodată relaţiile cu Moscova”.

Turkmenistanul, un alt nume de top pe lista potenţialilor furnizori, ar putea asigura de unul singur necesarul de gaze al Nabucco. Rămâne însă o problemă de geografie elementară: cum va fi transportat gazul pe sub Marea Caspică, în condiţiile în care chestiunea graniţelor maritime rămâne o problemă nerezolvată în zonă? În plus, o problemă ce ar putea fi rezolvată doar prin bunăvoinţa Rusiei.

Joschka Fischer, fostul ministru de Externe al Germaniei, este consultant în cadrul proiectului Nabucco. Fostul său “şef”, ex-cancelarul Gerhard Schroder, se ocupă de destinele Nord Stream, gazoductul proiectat şi susţinut de Gazprom

harta

Rusia: Nu ne temem de Nabucco

Rusia nu este îngrijorată de acordul încheiat luni de patru ţări europene şi Turcia asupra viitorului gazoduct Nabucco, concurent al proiectului ruso-italian South Stream, a declarat agenţiei Interfax o sursă diplomatică rusă, criticând în acelaşi timp iniţiativa europeană.

„Partea rusă a întâmpinat cu calm semnarea, la 13 iulie, la Ankara, a unui acord interguvernamental referitor la proiectul gazoductului Nabucco între Turcia şi patru state membre ale UE, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria”, a declarat această sursă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Responsabilul nu a ezitat să critice Nabucco, un proiect care urmăreşte să reducă dependenţa energetică europeană faţă de Rusia, subliniind că aprovizionarea acestuia cu gaz nu este asigurată şi denunţând instrumentalizarea „politică” a acestui proiect împotriva Moscovei.

„Considerăm că problema construcţiei acestui proiect este parţial politizată în mod nejustificat. Pornim de la principiul că orice proiect de transport al gazelor nu trebuie să aibă fundamente geopolitice, ci raţionalitate din punct de vedere economic, ceea ce nu este deocamdată cazul Nabucco”, a continuat el.

Rusia nu stă cu mâinile în sân, aşteptând să vadă ce au de gând europenii. Dimpotrivă. După ce Armata Roşie a rezolvat problema georgiană (inclusiv tranzitul gazelor prin această ţară), preşedintele Medvedev a trecut la ofensiva diplomatică şi, în iulie, a făcut o vizită în cealaltă ţară “nesigură” aflată pe harta Nabucco – Azerbaidjan, care ar putea constitui chiar “izvorul” de energie al Europei. Ca urmare, luna trecută, Gazprom şi-a reînnoit oferta de a cumpăra tot gazul pe care îl pompează firmele azere. Tot atunci, preşedintele companiei de stat azere SOCAR, Rovnag Abdullayev, a declarat că Rusia este prima opţiune pentru vânzare. Să mai reamintim că preşedintele ţării, Ilham Aliev, este fiul fostului şef al KGB din republică, Gaidar (Heydar) Aliev?

Între timp, în noiembrie 2008, Gazprom anunţase că Rusia, Iranul şi Qatarul, care deţin împreună circa 60% din rezervele mondiale, au decis să formeze o “mare troică a gazului”. Teoretic, Iranul este al doilea posibil “izvor” pentru Nabucco. Un alt punct bifat de Kremlin pe tabla globală a şahului politico-energetic.

Mai rămâne o ţară esenţială pentru materializarea proiectului: Turcia. Luna trecută, preşedintele turc a declarat că ţara sa va cumpăra gaz de la vecinele sale Iran şi Irak pentru a aproviziona viitorul gazoduct Nabucco. Ankara poate reprezenta ultima şansă în ceea ce priveşte contactul cu furnizorii, cu atât mai mult cu cât Turcia este membră a NATO şi, ca atare, pare mai greu de influenţat de către Moscova. Este foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla în perioada imediat următoare în această ţară, prinsă la mijloc între atacul Rusiei, interesele americane, parteneriatul cu Israelul şi, nu în ultimul rând, solidaritatea cu surorile sale islamice.In concluzie IRANUL este rotita care pune mecanismul in miscare…( de aici rezmaritele din Iran si etc… etc)………dar Iranul se afla sub aripa Rusiei….orice se va ”intampla” in Iran ,Rusia va interveni,dand lovituri de cravasa UE-ului si tarilor care s-au ”lepadat ” de Rusia…nu mai departe articolul..:

Rusia spune nu sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul dezarmării

Rusia nu va accepta înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul unui nou tratat de dezarmare nucleară cu americanii, potrivit unei surse din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, citate de Interfax.

Săptămâna trecută, consilierul nuclear al preşedintelui american Barack Obama a sugerat că progresul unui pact nuclear americano-rus ar putea convinge Moscova să coopereze în problema Iranului, informează Reuters.

„Nu avem de ce să punem laolaltă aceste două subiecte, şi cu atât mai puţin să ne aşteptăm ca, în caz de înregistrare a unor progrese în cadrul negocierilor privind reducerea armelor strategice, Rusia să fie pregătită să cedeze în privinţa înăspririi sancţiunilor împotriva Iranului”, a declarat sursa citată.

Nu este posibil niciun târg cu privire la aceste două subiecte, a adăugat el.

Gary Samore, reprezentantul pentru dezarmare al administraţiei de la Washington, a subliniat că încheierea unui acord ruso-american privind problema dezarmării ar putea determina Rusia să adopte o poziţie mai fermă faţă de Iran, însă
oficialul ministerului rus.

4 comentarii

 1. Bun articol…. Foarte interesant de urmarit ce se va intampla in continuare…In schimb despre noi nu pot sa spun decat ca jucam foarte prost in ceea ce priveste tara noastra in relatiile cu mai marii lumii, nu stiu daca cu stiinta sau cu nestiinta jucam prost, dar sper sa fie cu nestiinta, pentru ca daca ne pune supararea sa facem cu stiinta toate prostiile pe care le fac mai marii nostri va fi vai de noi…..Si tot noi poporul va trebui sa platim pentru greselile facute de conducatorii nostri si vom ajunge din nou cu numele pe placute comemorative cu „decoratia” de „erou pentru apararea patriei”.
  Pentru cine ? pentru niste prosti care nu au stiut sa gestioneze acest popor care a dat atatea jerfe de-a lungul istoriei.

 2. Daca as da un prognoz, pai ar fi acesta:
  1 Atentat nuclear in USA produs chiar de ei si dand vina pe Iran
  2 USA ataca iranul pentru, respectiv pune mina pe gazul Iranului
  3 Russia intervine
  4 Al 3 razboi mondial incepe.
  Doamne fereste de asa ceva
  Speram ca totul o sa fie bine.

 3. Ai gandit foarte logic si bine, dar planurile lor nu sunt tot una cu planurile lui Dumnezeu…..si pentru aceasta am sa als aici si un articol pe care l-am primit si eu si pe care l-as ruga cu bunavointa moderatorului sa il publice:

  Cateva comentarii extrem de interesante – primele linkuri nu au importanta, decat in masura in care confirma cele spuse.

  ” Cherchez la femme ” !
  Similar cu „Look for the root cause of the problem ” la englezi. La romani pana mai ieri era ” Dai in mine, dai in fabrici si uzine ” ! ” La femme ” in articolul de fata este furia evreilor ultra-ortodocsi din Israel si USA la insistenta lui Obama privind inghetarea implantarilor evreiesti in teritoriul ce trebuie alocat unui stat pentru palestinieni. Dai in implantari dam si noi in tine Obama ! … De ce participa si Ziua ? Cine este Z.O. (autorul articolului) ? – Ziarul din care s-a inspirat dl Z.O, http://www.WND.com (World Net Daily) este cunoscut pentru propaganda evreilor ultra-ortodocsi. Ieri in WND.com patronul ziarului Ioseph Farah a scris din nou un articol furios la adresa lui Obama.
  Obama Tells Jews Where They Can Live.
  http://www.creators.com/conservative/joseph-farah/obama-tells-jews-where-they-can-live.html

  Orly Taitz (casatorita cu Yosef Taitz) a emigrat din fosta Uniune Sovietica in USA, studii Hebrew University in Israel , sustine in USA in prezent o campanie de semnaturi pentru suspendarea lui Obama ca presedinte. In editia de ieri WND.com revine cu un nou articol in care scrie ca Pentagonul a cerut concedierea lui Stefan Frederick Cook pentru ca a contestat calitatea de Presedinte a lui Obama.

  Orly Auerbach Taitz
  http://www.freerepublic.com/focus/news/2234147/posts

  2009-07-16 07:27:18
  Hussein Soetoro este un colonel indonezian, cu dubla cetatenie si mama americana

  Acum a ajuns presedintele SUA. Este o capacitate intelectuala, protejat al lui Zbigniew Brjejinsky si maior in trupele de operatiuni psihologice ale SUA. Este un mincinos, artist, ca sa inteleaga toata lumea. Vreau sa dau un citat din memoriile lui : ” Eu sunt un ecran alb, pe care sunt proictate sperantele tuturor oamenilor de pe acest Pamant. ” Misiunea lui este sa aduca de partea SUA lumea araba, sa coopteze Iranul alaturi de SUA si impotriva Rusiei si Chinei, sa scoata China afara din Africa, sa imparta Pakistanul in 5 state si sa taie accesul Chinei la oceanul indian si sa ocupe in ultima instanta Kazahstanul. In felul asta va fi controlat accesul Chinei la resurse si Rusia va fi facuta sah-mat pentru ca vor avea descoperiti 7000 de km de granita. Zbig ” the big ” Brjejinski este un rusofob fanatic, de origine polonez, care vrea sa vada Rusia distrusa, in timpul vietii lui.
  Faptul ca a aparut articolul de mai sus arata ca Soetoro nu este asa de usor de controlat si si-a luat functia in serios. Asemenea zvonuri sunt fracvente de pe timpul candidaturii sale, inclusiv posibilitatea de a fi asasinat. Este un joc de maxim interes !

  Confirmed – Obama Is
  Zbigniew Brzezinski Puppet
  Commentary
  By Webster Tarpley

  3-21-8

  Any lingering doubts about Obama’s status as an abject puppet of Zbigniew Brzezinski and the Rockefeller Trilateral Commission ended this morning when the withered mummy of imperialism himself appeared on MSNBC’s Morning Joe* to campaign for Obama, urged on by his own moronic daughter, Mika Brzezinski, an Obama groupie and sycophant.
  Zbigniew, a low-level Polish aristocrat whose life has been devoted to hatred for Russia, lauded Obama for his 2002 speech opposing the Iraq war, saying that he himself was the source of Obama’s arguments back then – thus confirming Obama’s long-term status as his puppet, which probably began in 1981-1983, when Obama was a student at Columbia University, and Zbig was directing the anti-Russian institute.

  Senator Jay Rockefeller and Trilateral/BIlderberger boss Joseph Nye are also actively campaigning for Obama. Nye is the theoretician of „soft power,” a new form of imperialist aggression based on economic warfare, subversion, deception, and people power coups. They want Obama to mobilize soft power to give a face lift to US imnperialism.

  Brzezinski’s goal is confrontation with the Shanghai Cooperation Organization, the main world center for resistance to US-UK global domination.

  Anti-war activists are still fixated on Iran, but not Brzezinski is not – his target is China, TWENTY times bigger than Iran, with ICBMs ready to launch, followed by Russia, the world’s biggest nuclear power. Such confused activists ne
  ed to focus on stopping the next war – the final global showdown with Pakistan, China, and Russia. That means rejecting Brzezinski’s puppet candidate Obama.
  http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/23726367#23726367

 4. As a Newbie, I am constantly searching online for articles that can help me. Thank you


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s