RUSIA PLANUIESTE O NOUA STRATEGIE DINCOLO DE URALI


Liderul iranian Ahmadinejad, omologii săi rus şi chinez, liderii din Pakistan şi India şi petro-dictatorii din Asia Centrală s-au reunit la graniţa Europei cu Siberia pentru a plănui un atac asupra dolarului şi a combate expansiunea militară a SUA.

84a6c8baaf20cc2ce254a23849d4e4b1

În decurs de doar trei zile, Rusia a găzduit două importante summituri de securitate, la care au participat şefii de stat din China, India, Iran, Pakistan şi lideri ai fostelor republici-sovietice central-asiatice. Evenimentele sunt urmate de prima reuniune, găzduită tot de Rusia, a celor patru mari economii emergente, cunoscute drept statele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China).

Capul de afiş al reuniunilor din Rusia a fost ţinut de Summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), o replică a Rusiei şi a Chinei la creşterea influenţei NATO, care include Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîstan şi Tadjikistan.
Vedeta summitului a fost preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, Iranul având statut de observator în OCS.

Sosit cu o întârziere de o zi, din cauza protestelor postelectorale de la Teheran, Ahmadinejad a fost felicitat de liderii OCS pentru realegerea sa. “Este foarte simbolic faptul că preşedintele Ahmadinejad face tocmai în Rusia prima sa călătorie în străinătate după realegere”, a spus viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov.

“Este evident că epoca imperiilor a trecut şi că ea nu va reveni niciodată”, a atacat Ahmadinejad politica SUA. “Ca şi în trecut, Irakul este ocupat, dezordinea se răspândeşte în Afganistan, problema palestiniană nu este rezolvată, lumea este cuprinsă de crize politice şi economice”, a exemplificat preşedintele iranian problemele create de sistemul unipolar. Kremlinul a anunţat că Ahmadinejad şi Medvedev se vor întâlni la Moscova săptămâna viitoare şi vor discuta despre “chestiunile legate de programul nuclear al Iranului şi despre necesitatea de a extinde cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”. Cei doi lideri vor aborda, de asemenea, situaţia din Irak şi din Orientul Mijlociu în ansamblu.

Pe plan financiar, China a oferit un ajutor de 10 miliarde de dolari statelor central-asiatice, iar Rusia a propus crearea unor rezerve într-o altă valută decât dolarul. Propunerea a fost primită cu reticenţă de China, care dispune de rezerve uriaşe în moneda americană. Summitul de la Ekaterinburg, situat in inima Uralilor, a mai prilejuit şi întâlnirea liderilor din Afganistan, India şi Pakistan (state observator), ocazie cu care preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologii săi afgan şi pakistanez au declarat că se vor uni în lupta împotriva terorismului islamic. De altfel, combaterea fundamentalismului religios este una dintre priorităţile regimurilor laice din fostele republici sovietice asiatice membre ale OCS.

Summitul OCS a fost precedat de reuniunea de la Moscova a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, care include toate statele ex-sovietice, cu excepţia ţărilor baltice, Georgiei, Ucrainei şi a Moldovei. Liderii ex-sovietici au hotărât crearea unei forţe comune de reacţie rapidă, care va permite Moscovei, eliberată de constrângerile Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa, să-şi concentreze mai multe trupe în zona baltică (flancul nordic al NATO), în timp ce securitatea regiunii central-asiatice, bogată în hidrocarburi, va fi asigurată de noua forţă de reacţie. Planul strategic al Rusiei a fost însă contestat de Uzbekistan şi de Belarus, care au refuzat semnarea acordului.

Oraşul Ekaterinburg a găzduit, marţi, şi prima întâlnire a statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), cele mai importante economii emergente. Potrivit analiştilor, Rusia este o putere săracă, ce se bazează pe exportul de materii prime, tehnologie nucleară şi de arme, iar găzduirea Sumitului BRIC urmăreşte să şteargă această imagine. Cifrele arată totuţi că economiile BRIC reprezintă aproximativ 15% din economia globală de 60.700 miliarde de dolari, iar PIB-ul Chinei chiar a crescut, în ciuda recesiunii care a afectat statele din Occident. Analiştii se aşteaptă ca Rusia să propună promovarea monedelor naţionale în detrimentul dolarului, pentru a limita dependenţa faţă de moneda americană. Sumitul BRIC este plasat “strategic”, între Sumitul G20 de la Londra, din aprilie, şi reuniunea G8 din Italia, programată în iulie.

Un comentariu

 1. I’m still learning from you, as I’m improving myself. I certainly love reading all that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I loved it


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • wordpress
visitor
 • iunie 2009
  L M M J V S D
  « mai   iul. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930