Rusia avertizează: a venit vremea războaielor energetice


Moscova trebuie să-şi securizeze graniţele cu republicile ex-sovietice în vederea unui conflict militar şi să devină una dintre primele cinci puteri economice din lume, se arată în noua Strategie de Securitate Naţională.

„În competiţia pentru resurse nu poate fi exclusă posibilitatea utilizării forţei militare pentru soluţionarea problemelor. Echilibrul de forţe existent la frontierele Federaţiei Ruse şi aliaţilor riscă să fie încălcat”, se arată în noua Strategie de Securitate Naţională a Rusiei până în 2020. Zonele de risc în privinţa unui conflict energetic sunt identificate în Oceanul Arctic, Orientul Mijlociu, zona caspică şi Asia Centrală. Având în vedere acest pericol, documentul sugerează instalarea unor dispozitive militare la graniţa cu Azerbaidjan, Georgia, Ucraina şi Kazahstan. Documentul precizează că, pe termen mediu, Rusia trebuie să devină una dintre primele cinci puteri economice mondiale.

Extinderea NATO şi proiectul scutului antirachetă al SUA din Cehia şi Polonia sunt o altă ameninţare identificată în strategie.

„Securitatea Rusiei este periclitată de efortul unor state de a obţine dominaţia militară, în special în domeniul nuclerar”, arată strategia, făcând aluzie la SUA, cu doar câteva zile înainte de reluarea negocierilor bilaterale pentru înnoirea Tratatului de Neproliferare START. Potrivit analiştilor citaţi de “Moscow Times”, actuala strategie nu face referire la utilizarea armelor nucleare, pe când strategia adoptată în timpul preşedintelui Putin vorbea de o ripostă nucleară chiar şi în cazul unui atac masiv cu arme convenţionale împotriva Rusiei. Un aspect nou al strategiei este referirea la activitatea “serviciilor secrete şi a altor organizaţii străine” în Rusia, analiştii considerând că în acest fel documentul avertizează asupra pericolului reprezentat de ONG-urile occidentale.

SUA şi Israelul ţintesc aviaţia rusă

SUA au cumpărat două avioane de luptă Su-27, pentru a-şi pregăti radarele şi piloţii în operaţiuni împotriva acestui tip de aparat, cu care sunt dotate aviaţia rusă şi cea chineză. Avioanele au fost cumpărate de la o companie privată din Ucraina. Totodată, Israelul a împrumutat două avioane MiG-29 în vederea verificării capacităţii de luptă a aparatului şi a antrenării a zece piloţi, informează „Jerusalem Post”. Avioanele MiG-29 fac parte din aviaţia Iranului şi Siriei, duşmani istorici ai Israelului.

1 comentariu

  1. Hello.This article was extremely interesting, particularly because I was investigating for thoughts on this topic last Thursday.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s