INCA UN PAS SPRE INCATUSAREA CONDITIEI UMANE


Din 2013, în UE cutia neagră la automobile va pune toţi şoferii sub urmărire

cutie-neagra1111-masini

O controversată cutie nea­gră – care ar putea redu­ce numărul deceselor din accidente de circulaţie din UE, dar şi să-i expună unei supravegheri permanente pe conducătorii auto – va fi instalată pe unele dintre maşinile scoase în vânzare în Regatul Unit (UK), începând cu anul 2013. Dispozitivul va emite non-stop un impuls detectabil prin satelit, care va indica poziţia maşinii, viteza şi direcţia de deplasare.

În acest fel, milioanele de camere de supraveghere instalate pe drumurile publice din UK nu vor mai fi necesare, nici ghişeele la care şoferii trebuie să oprească şi să achite cu bani gheaţă taxele de autostradă. Prin satelit, poliţia îi va avea oricând „sub ochi” pe vitezomani, în timp ce contul bancar al posesorului maşinii va fi debitat automat cu taxa respectivă.
Proiectul, în valoare de 36 milioane lire sterline (bani provenind din fonduri europene şi de la Guvernul de la Londra), este susţinut de mai mulţi producători auto şi firme de telecomunicaţii din UK. Potrivit The Daily Mail, sistemul se bucură de susţinere la nivelul oficialilor europeni, deoarece nu doar poliţia va putea să urmărească tote mişcările vitezomanilor şi ale hoţilor de maşini, dar automobilele vor şi comunica între ele.
La fiecare jumătate de secundă, un automobil îşi va indica poziţia maşinilor aflate în apropiere. Astfel, indiferent de conduita în trafic a şoferilor, maşinile vor putea „vorbi” între ele, încât să evite o coliziune, păstrând în fiecare clipă distanţa regulamentară. Aceste semnale vor putea fi preluate şi de antene detectoare amplasate pe marginea drumului şi de către releele de telefonie mobilă.

Graţie acestora, informaţia ar putea ajunge la semafoare, pentru o mai bună sincronizare a acestora, în funcţie de volumul traficului.

Frecvenţele necesare sistemului, deja rezervate în statele UE

Cotidianul britanic afirmă că oficiali europeni sunt încântaţi de ideea că noul sistem de supraveghere va spori siguranţa rutieră, iar impunerea la nivel european a noului dispozitiv de tip „Big Brother” se pregăteşte deja. Comisia Europeană ar fi solicitat celor 27 de guverne ale statelor membre să rezerve o frecvenţă radio pentru comunicarea acestor date între autovehicule.

Într-o primă etapă, cutia neagră auto va fi opţională, dar soarta unu­ia dintre producători (General Motors Europe) este incertă. Subsi­diara europeană a concernului american voia să doteze cu aceste dispozitive automobilele Vauxhall, produse în UK, dar cele două întreprinderi britanice ale companiei sunt ameninţate cu închiderea din pricina recesiunii.

Noua tehnologie este testată cu succes în statul australian New South Wales, unde se poate ordona prin satelit oprirea automată a motorului unui autovehicul care a depăşit limita legală de viteză!

Evident, apare şi un risc de abuz al autorităţilor. „Dacă corelezi semnalele autovehiculului cu semnalele telefonului mobil, care poate urmări oameni, există un potenţial aproape infailibil pentru supraveghere”, avertizează Simon Davies, de la Privacy International, asociaţie care militează împotriva supravegherii guvernamentale.
sursa: Gandul

2 comentarii

  1. Very well written article. It will be beneficial to everyone who utilizes it, as well as me. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

  2. I’m aware about this previously, but nevertheless there were some useful pieces that finished the picture to me, thanks for your time!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s